Toplam yorum: 3.087.413
Bu ayki yorum: 7.100

E-Dergi

Kadir Türkyilmaz Tarafından Yapılan Yorumlar

23.05.2024

Kitap bir kahvehane sohbetindeki konusmanin kagida dökülmüs hali gibi. Ciddi bir arastirmanin ürünü hissini vermiyor. Yazarin kendisi bir kürtcü, ancak kürtlerin özelliklerini siralarken övüyor mu yoksa elestiriyor mu biraz muglak kaliyor, zira bana cok ilkel ve geri kalmis bir toplumu anlatiyor gibi geldi.

Feodal sistemi, agaligi, seyhligi ballandira ballandira anlatmasini bir kenara birakirsak, kendi toplumu icin gösteris meraklisi, giybet sever, alayci gibi yakistirmalar yapiyor. Dogru veya yanlis mi bilemem, ama kötü karakterli bir toplumu anlatiyor bana göre.

Otoriteye ve devlet düzenine ne kadar aykiri ve baskaldiran varsa basüstünde tutuluyor kürtlerde. Böyle özellikleri okuyunca insan daha iyi anliyor neden güneydogu'nun insaninin sürekli kavgaya megilli olduguna dair.

Yazarin son kisimlarda verdigi Islami örnekler ilginc. Örnegin Türklerin neden Hanefi ve Kürtlerin neden Safi oldugunu tesadüf olmadigini söylüyor.

Son olarak kitabin ismi biraz yaniltici.
17.05.2024

Son zamanlarda Ittihat ve Terakki dönemi yogun bir ilgimi cektigi icin dogal olarak Ittihatci kadrolarin suikaste kurban gitmesiyle alakali kapsayici bir kitap araken Nemesis Operasyonlari gözüme carpti.

Hollywood sinemasinda dusük bütceli filmlerden tanidigim Eric Bogosian gayet akici bir uslubla yazilmis. Carpitma ve yanlis bilgi gibi maddi hatalar olmasina ragmen (örnegin Varlik Vergisi Türklerden alinmadi diyor, ki bu yanlis) iyi bir arastirma oldugunu kabul etmek gerek, ancak icerik olarak duygusal porno fazlasiyla mevcut.

Ermeni isyanlarina mesrutiyet kazandirmak icin ve katilleri birer kahraman gibi göstermek icin elinden geleni yapiyor. Kismen elestiri yer alsada kendi ulusu icin, genel hatlariyla bizim hosumuza gitmeyen bir sekilde kaleme alinmis. Buna ragmen sirf 'karsi' tarafin mantigini anlamak icin okunmali.
15.05.2024

Yakın tarihimizi ve Cumhuriyetimizi şekillendiren İttihatçılık hareketin doğuşundan ikinci meşrutiyete olan süreci 8 farklı İttihatçı liderden yola çıkarak anlatan başarılı ve kıymetli bir eser.

8 farklı kişiliğin biyografisi gibi görünse de aslında yazar hepsinin birbiriyle olan bağlantısını bir dantel gibi örüyor.

Bu tarz kitapların devamının gelmesini diliyorum yazardan ve Kronik Kitaptan.

Kitapta sadece bana göre olumsuz olan taraf biraz fazla alıntı olması. Ben yazarın kaleminden okumayı daha çok seviyorum.

İttihatçılık Hareketi ve Talat-Enver-Cemal gibi onun liderleri hakkında bilgilenmek isteyenler mutlaka okumalı.
26.03.2024

Yakin tarihimizde meydana gelen karanlik dönemi ve olaylari iceren bir kitap. Öteden beri varolan sorunlarin neden bitmeyip bugun halen etkisini gösterdigini daha iyi anlasiliyor.

Genel anlamda iyi bir kitap olmasina ragmen olumsuz taraflari da var.

Soner Yalcin ne yazik ki tarafli ve yanli yaziyor. Ersever Aydinlik'a bir cok mansetlik haber versede, kaynaklarini pek iyi koruduklarini söylemek mümkün degil ve Ersever'in öldürülmesinde sorumluluklari var gibi.

Görsel acidan zayif bir kitap ve yeni baskinin gözden gecirilmemesi de büyük bir eksiklik. Dipnot da halen 1993'deki bir sorusturmanin devam ettigi yaziyor.
Bilincli olarak Ersever daha kötü bir kisilik olarak gösterilmis, zira kitabin basinda yazdigi 1970'lerdeki Silopi olayini röprotaj icinde sorup yalanlama almasina ragmen düzeltme geregi duymuyor!

Bugun milliyetcilik dersi veren Aydinlik hareketinin o dönemde 'Kontgerilla' dedikleri varligi Pkk'dan bile daha tehlikeli görmelerini de kitapta okumak mümkün.
29.02.2024

Ders kitabi seklinde yazilan bu kitabin kitlesi ekonomiden hic anlamayan bir kesim olmasi gerekir ki Mahfi Hoca tabiri caizse bir salaga anlatir gibi anlatmis.

Hocanin uslubu son derece objektif ve bu sebeple fazla suya sabuna da dokunmadan analitik düsünmeden yoksun bir basucu kitabi ortaya cikiyor, zira cok farkli tablolari iceren bir calisma. Ancak tablolarda kiyaslanan yillar surekli degisiyor. Bir nizam yok.

Okunmasi kolay, güzel bilgilerde mevcut, fakat son baskisi 2022 olmasina ragmen en yeni verileri kullanmak yerine 2018'de kalmis. Zaten esas kirilma o yildan sonra oldugu icin mevcut tabloyu bu kitabi okuyarak anlamak zor.