Toplam yorum: 3.092.427
Bu ayki yorum: 3.028

E-Dergi

zaurak Tarafından Yapılan Yorumlar

11.07.2010

Her milletin bir devleti olması gerektiği şeklindeki milliyetçilik tanımı milliyet ile siyaset arasında tam bir uyum, türdeşliği öne çıkaran mutlak bir örtüşme ima eder. Bu türden bir örtüşme tarihsel kayıtlarda bulunmamaktadır. Milletin, ırk, etnisite, din, kültürel yaşam tarzları gibi farklı kategorilerle ilişkisi ya da onlardan farkı nedir? Ortak bir millete ait olma hissi ne ölçüde toplumsal yaşamın bu diğer unsurlarının paylaşılmasına bağlıdır ve milliyetçi hareketler ve millileşen devletler üyelerini ne ölçüde bu unsurlar bakımından türdeş kılmaya çalışırlar?
Dünyaya şöyle bir göz attığımızda, milliyetçi hareketlerin bu konuda ciddi farklılıklar gösterdiklerini görürüz. Kimileri diğerlerine oranla daha büyük ölçüde ırksal, dinsel, etnik veya kültürel türdeşlik gerektirirler veya bunun için çabalarlar. Buna karşılık, millet içinde daha yüksek oranda çeşitliliğe izin vermeleri ve bunu hoş görmeleri anlamında diğer milliyetçilikler ‘daha dar’ görünürler, halbuki gerçekte tüm milletler, en azından ülkelerinin bütününe ortak bir dili ve ortak siyasal değerleri yaymaya çalışırlar. Sorun sadece tüm milliyetçi hareketlerin ‘etnik’ ve ‘yurttaşlık temelli’ öğelerin bir karışımını içeriyor olmaları değil, bir gün bir konuda kapsayıcı/hoşgörülü olurken, başka bir gün ya da başka bir konuda olmayabilmeleridir. Milliyetçilik her halükarda bir ötekileştirme unsuru olmaktadır. Milliyetçilik üzerine okunması gereken önemli bir kitap.
11.07.2010

Kitap AB'nin siyasal entegrasyonu ve uluslarüstü siyasal bir sistem oluşturması sürecini, içsel sorunlarını, bu iç problemlerin Türkiye'nin üyelik sürecine etkilerini ve AB'nin siyasal bir sistem olarak bir sistemin tüm özelliklerini taşıması üzerinden yeterliliklerini tartışmaktadır. Tarihsel kronolojideki anlatım okumayı kolaylaştırmaktadır.
11.07.2010

ABD'nin elindeki iktisadi, askeri, kültürel(basit tüketilmesi kolay Fast-Food kültürü) liderliği öven ve bunun korunması için kan dökmeye icazet veren, toplum mühendisliğini aşarak ülke mühendisliğine soyunulmasına salık veren bir düşüncenin ürünü. Ancak, ABD'nin Avrasya gibi devasa büyüklükteki bir bölgeye yönelik politikalarını anlamlandırmada baş vurulması gereken bir kitap.
11.07.2010

Soğuk Savaş sonrası TDP'da ki genel eğilimleri bölgesel ölçeklerde değerlendirmeye çalışan bir kitap. Konunun genişliği(Tüm bölgeleri ele alması) göz önüne alındığında ve tek yazarlı bir kitap olması nedeniyle fazla ayrıntıya girilmediğini düşünüyorum. kitap genel bir değerlendirmeye sahip olmak için okunabilir.
11.07.2010

Jeopolitik üzerine bir özet çalışma. jeopolitiğin öncüllerinden ve klasik teorilerinden, günümüz jeopolitikçilerine ve teorilerine, jeopolitikle ilgili özet bilgilerin toplandığı bir eser niteliğinde. Jeopolitiğe ilişkin okunması gereken başlangıç kitaplarından birisi.