Toplam yorum: 3.087.948
Bu ayki yorum: 7.635

E-Dergi

Orhan Ertas Tarafından Yapılan Yorumlar

26.10.2010

polisiye roman türünün ustalarından Ahmet Ümit in "İstanbul Hatırası" nı diğer romanlarınından biraz farklı bulduğumu söyleyebilirim.bazı eeserlerinde gerilim ve polisiyenin arasına ustaca serpiştirdiği bilgi içeren farklı konularla(bab-ı esrar da şems ve mevlana ile ilgili bilgiler)okuyanları sıkmayan ve keyif veren bir anlatımı vardı. bu romanda ise daha çok İstanbul'a ait tarihi bir araştırmanın arasına okuyanlar sıkılmasın diye polisiye ve gerilim serpiştirmiş gibi gördüm. istanbul un tarihini özellikle tarihi yarım adadaki tarihi eserler hakkında bilgi edinmek isteyenler için sıkılmadan okuyabiecekeri bir eser.polisiye kısmına gelince;daha önceki performansın biraz gerisinde buldum açıkcası. bab-ı esrar ı okuduktan sonra konyayı ve mevlanayı 4. kez görme isteğim uyanmıştı. İstanbul Hatırası'ndan sonra da tarihi yarım adayı bir kez daha gezmek istedim.Bu yönden romanı oldukça faydalı buldum. Ahmet Ümit i tebrik ediyorum. ama polisiye ve gerilim yüklü bir başka romanında ise faydadan çok keyif almak ve merak duygusunun tatminine yönelik kurgular bekliyorum.
21.07.2010

Ahmet ÜMİT in polisiye roman türünde başarılı çalışmalarından biri daha.eşim okuyordu kitabıbir iki soruma cevap vermeyince okuduğu kitabın ne kadar sürükleyici olduğunu farkettim ve eşim daha kitabı bitirmeden ara ara ben de okumaya başladım. daha önce okuduğum ,kavim adlı romanın da çok beğenmiştim.roman kurgusu harika.bence film olmayı hakediyor.umarım en kısa zamanda filmi çekilir.sadece gazeteci adnanın bu kadar kararsız ve tutarsız düşüncelerini biraz abartılı buldum. doğan ve binbaşının öldüğü kısımın anlatıldığı satırlar soluk kesıcıydı. Ahmet Ümitin kitaplarını okumak çok keyifli.
10.01.2009

Kitabın adı dönemin özelliğinin çarpıcı bir şekilde vurguluyor.etkileyici bir başlıkla başlayan kitap yakın tarihimize ışık tutacak önemli bilgileri de içeriyor. Tarihe ilgisi olanların okuması gereken bir kitap.tarafsız yazılmadığı düşünülebilir,fakat tersten bakarsak işimize yarayacak gercekleri de görebilirliz.özellikle dönemim avrupası ve günümüzdeki avrupanın benzerliklerini analiz ettiğimizde Abdulhamithan ın yönetimine yapılan eleştrilerin haksızlık olacak boyuta ulastıgını görebiliriz. gunumuzde kurtların aynı kurtlar oldugunu unutmamak gerekir.daha acımasız ,sinsi ve pervasızca saldırıların devam ettiğini unutmamakla birlikte Abdulhamıthan ın yonetım becerısınden de bırseyler kapmanın kurtlara karsı etkılı olacagını dusunuyorum.
03.01.2009

Ahmet Ümit in diğer kitaplarından biraz farklı buldum.Konusu etkileyici.bence başlı başına mevlana ve şems in hayatı bir kitap konusu olacka kadar dolu.roman karekteri karen in işiyle ilgili bir olayı çözmesiyle başlayan olaylar başlı başına başka bir kurguyla başka bir romanda Ahmet ümit in tarzı olan polisiye tarzla. Mevlana ve şems in yaşamı ise bence o döneme ait farklı bir kurgula işlenebilirdi.Kitabı okurken Karen ve çalıştığı sigorta şirketinin işiyle olan kısımdan ziyade şems ve kareni anlatan ,mevlevilikten bahseden ,tasavvufa vurgu yapan bölümleri daha bir keyifle okudum.konular arasındaki geçişleri de basit buldum. Tüm bunlara rağmen okumaya değer bir kitap.Kitabı okuduktan sonra 3 defa gittiğim konya ve mevlana türbesine en kısa zmanda birdaha gitme isteği uyandı bende.Atmet Ümit e teşekkürler.
17.07.2002

muhteşem bir seneryo..Uzun, derin, karmaşık bir öyküyü,soluksuz okunacak bir yapıt..filme uyarlanmasına şaşırmadım.beklerdim de zaten..romanın kahramanı korkut yanlızlık duygusuyla boğuşa durdun aslında bizlerin coğu zaman taktığı maskeyide düşürüyor tavırlarıyla ..çoğumuz aslında korkut gibiyiz yanlızlık karsınında ,ama çoğu zaman saklıyoruz bu halımızı.Korkut bunu yapmıyor işte anu farklı kılan ,özellikle duydularını süslemeden gizlemeden ,saklamadan yansıtması ..insan yanlız kalabılır yanlızlık ıcınde boğua bilir ..Korkut Laçin yanlızlığı ve sorunlarınını kaynağını başkalarına yükleyip kaçmaktansa kendi başına amansız bir mucadele vermeyi tercih ediyor..onu farklı kılan da bu..olayların karmaşıklığı biraz romandan sıkılır gibi bir duygu uyandırsa da ,aslında ayrı bir tat katıyor ve merak duygusunu tetıkledığınden roman adına sürekleyicilik katıyor..