Toplam yorum: 3.092.427
Bu ayki yorum: 3.028

E-Dergi

Çağıl Çetinkaya Tarafından Yapılan Yorumlar

29.02.2024

Ütopya, tüm insanlığın bilmesi ve bir sonraki nesle aktarması gereken, içinde iyi insanların mutlu bir şekilde yaşadığı, ideal yaşamı sergileyen bir adadır. Bu ada da kitaba ismini vermiş ve literatüre şahane bir terim kazandırmıştır. Adı 8. Henry gibi bir garabetin gölgesinde bırakılan, oysaki Batı'nın ilk sosyalisti ünvanını alan bir adamın eseridir. 16. yyda tüm Avrupa'yı etkileyip, Rönesans ve hümanizme yön veren devlet adamı, ütopyaların babası, More'un yeni ve mutlu dünyasıdır. Ortaçağda ortaya çıkmış bir yazın olmasına rağmen, rönesansın tüm özelliklerini içinde barındırdığından ve geleceğe yön verdiğinden bir baş yapıt olarak anılır. Öyle zamanının ötesinde bir metindir ki, herkesin dini baskı altında olduğu ve bu dünyada atılan her adımın öteki dünyada bir karşılığı olduğu anlayışına inat, hakiki cennet ve cehennemin ancak yeryüzünde yaşanabileceğini üstüne basa basa dile getirir. Umutsuzluğa düştüğünüz her an tekrar tekrar okunmanız gereken bir baş yapıttır.
23.02.2024

Homeros’un ulu savaşçısı Achilleus… Su tanrıçası Thetis ile Pinthia kralı Peleus’un yarı ölümlü oğlu…Troyalıların korkulu rüyası…

Tüm bu tanımlamarından arınmış, savaş meydanının dışında, kuşandığı zırhından, başlığından, mızrağından ayrı olan yüzünü tanıyoruz onun, aşık kalbine dokunuyoruz.

Tüm hayatını, inişlerini, çıkışlarını, lirinden dökülen şarkılarını dinliyoruz bu kitapta. Her şeyden önüne koyduğu şöhretinin, gururunun, onu ve biricik Patraklos’unun sonunu nasıl getirdiğine tanık oluyoruz. Buzlar kraliçesi Thetis’in bile sonunda bu aşka nasıl boyun eğdiğini acı hıçkırıklarla okuyoruz.

Madeline Miller, Kirke’nin yazarı, betimleme ustası… Achilleus’la Patraklos’un yaşadığı aşk sahnelerini bir nakış gibi işlerken, savaş sahnelerinde yüreği ağza getirmeyi başarıyor. “Çok uzadı bu savaş” dediğiniz sırada aksiyonun tam ortasında buluyorsunuz kendinizi ve kitabı bir çırpıda bitiriveriyorsunuz.

Achilleus’un Şarkısı, dinlemeye değer…
23.02.2024

Sihirli bir kitaba ve melhem cümlelere hasret kaldığın zamanlar oluyor mu seninde?

Her gece, o gün içinde yaşadığın ne varsa koy aklına kalbine, aç Nil’in kitabından rasgele bir sayfa, emin ol o yazı sana iyi gelecek. Adı da buradan geliyor zaten. Önce Nil’e iyi gelen sonra sana, bana, herkese…

Hayata dair, aşka dair, çocuğa dair, aileye dair, arkadaşa dair, birliğe, beraberliğe, en çok da kendiliğine, biricikliğine dair kulağına fısıldayan, sırtını sıvazlayan, saçını okşayan, gönlüne bir öpücük konduran kelebekli , tılsımlı kelimeler yazmış bütün kızları toplayan, ortamlara çıplak gelen, tek taşını kendi alan, çocuğuna cesur ninniler okuyan özgür kız Nil Karaibrahimgil.

Kendi olmaya inanan ve başaran herkese…
23.02.2024

‘Körlük’ deyince aklınıza görme yetisini kaybetmek mi yoksa bir şeye olan inancın yitip artık görmek istememek, o şeye karşı körelmek mi geliyor?
.
Nobel ödüllü, hemen hemen herkesin büyük bir tutku ancak aynı zamanda da tiksintiyle okuduğu bu distopyayı istesem de elimden bırakamadım.
.
Pek çok toplum normunu sorgulatan, etik ve ahlaki değerleri, bir duyumuzu kaybettiğimizde yerle bir eden, gözlerimizi kapattığımız dünyanın kimse bakmayınca nasıl büyük bir cesaretle soyunup çırıl çıplak kalabileceğini ‘körler’in de nasıl büyük bir zevkle ondan yararlandığını en çarpık haliyle bize sunan bir roman.
.
Doktorun karısının gören gözleriyle bakabileceğimiz bir dünyaya uyanabilmek güzel olurdu ya da olur muydu gerçekten?
23.02.2024

Hayatınızda hiç nöro-roman okudunuz mu? Ya da şöyle sorayım, fizyolojimizle ilgili detaylı makalelerin en can alıcı kısımlarının soluksuz bir hikayenin içine yedirildiği bir roman?
Ben okudum, Pia Mater.

Kitap pek çok doğru bildiğimizi sandığımız varsayımı yıkıyor. Sanki altı baş kahramana karakter analizi ve olay örgüsü açısından hemen hemen aynı süreyi vermiş. Davranışlarının arkasındaki nedenleri öyle etkili sıralamış ki hangi karakter progonist hangisi antagonist karar veremiyorsun ve hepsine “işte bu benimki” diyebiliyorsun.

Bence bu kitap sayısal bir beynin kelimelerle de arasının bu kadar iyi olabileceğinin bir kanıtı.

Mater aslında bir seri. Serinin diğer kitaplarını okumak, diğer bir romanı okurken bilimsel ve entellektuel açıdan da tatmin olmak için sabırsızlanıyorum.