Minos Hakkındaki Yorumlar

Biblomanic
21.11.2022
Kanunun ne olduğuna cevap arayan bir diyalog. Platon hocası Sokrates'in ağzından kendi tipik düşüncelerini naklettiği bir eser. Kanunu ilahi bir düzene ve onun temsilcisi olan Kral'a bağlamasına pek şaşırmamak lazım. Bu Platon'dan beri günümüze gelen bir sorun Kanunu kim yapar? Rousseau'da aynı soruyu kendine sormuştur. Eserin çevirisine gelirsek ne yazık ki kötü bir çeviri. Sokrates'in muhattabı olan kişi ἑταῖρος [etairos] yani yoldaş eşlik eden kişi olarak çevireceği yerde talebe denilmiş. Çok hoş bir çeviri değil. Ayrıca metin içinde orijinal metinde olmayan çok tuhaf çeviriler var. Okurken dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (0)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla
Yasalar ve Devlet adlı kitaplarında aynı konuyu işleyen Platon kanunu sorguluyor. Sokrates bir öğrenciye kanundan ne anladığını, düzen üzerindeki rolünü açıklatıyor. Öğrencisine küçük bir beyin jimnastiği yaptırıyor.
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (1)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla
Zanapalım 21.12.2006
Okuyanlarının benliklerine kuşku tohumları eken Platon, 'Minos' adlı kitabıyla yine okuyucularını düşünmeye sevk ediyor. Dünden bugüne hiç değişmeyen olgular karşısında okuyucusunu şaşırtan 'Minos', Platon ile talebesi arasında geçen bir diyalogun kitaplaşmasından oluşuyor. Platon, yine kitapta 'Erdem nedir?','Cesaret nedir?', 'Dindarlık nedir?' gibi sorulara cevap arıyor.
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (1)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla