Çıkış Kitabı Hakkındaki Yorumlar

Rusmir 24.08.2003
Kitap aslında içerisinde iki tane ayrı kitap barındırıyor. Malezyalı iki yazarın ayrı -ki bunlardan biri Profesör diğeri Doktor- Fransız yazar Dr.Maurice Bucaille'nin ayrı kitabı var.


Kitabın ilk bölümü olan Malezyalı yazarların eserinde Çıkış firavunu II. Ramses olarak saptanırken; Bucaille -ki kendisi Fransız Tabipler Konseyinin başkanıydı ve Irak'ta Kral Faysal'ı tedavi etmeye gittikten sonra çıkardığı bir kitapla Müslüman olmuştur (ancak olmadığını iddia edenler de mevcuttur; buna cevabı Bucaille çıkardığı "What is the Origin of Man?" adlı eseriyle en güzel cevabı vermiştir.)- Çıkış dönemi firavununu kesin bir dille II.Ramses'in veliahtı Mineptah olarak savunur!


Kitabı hazırlayanlar bu kadar büyük bir hataya düştüklerini anlayamamışlar olacak ki; Malezyalılar Çıkış Dönemi firavunu Ramses'i Kur'an'daki ayetler vasıtasıyla kesin olarak belirler iken; Bucaille'de bilimsel olarak Mineptah'ın mumyasında yaptığı incelemeleri göstererek farklı bir bakış açısı sunuyor.


Gelenek yayıncılık ise bu farklı bakışın bir tezat olduğunu anlayamıyor. Bu bir zenginlik değil; bilakis okuyucuların -özellikle din tarihi ile alakasız okuyucuların- kafasını karıştırabilecek ciddi bir çelişki...


Bucaille kendi bölümünde hiç Kur'an'a atıfta bulunmuyor. Editörlerin bu kitabı niye buraya eklediklerini hala anlayamadım! Sadece Tevrat'tan bahsetmekte. Dr. Maurice Bucaille tarafsızlığı ile duyulmuş bir kişi. Bu sebeple ona olan güven bir kat daha artmakta...


Bunun dışarısında Malezyalı yazarların çalışmalarını olumlu buldum. Fakat daha öz ve kaliteli bilgi edinmek isteyenler http://www.islamic-awareness.org adresinden "History" bölümüne ulaşarak faydalanabilirler. Ayrıca İngilizce olarak bu konu hakkında pek çok çalışmada mevcut; İslamiyet'le alakalı değil ancak.


Malezyalı yazarlar kitabı herhalde 1998-99 civarında yazmışlar. Bucaille'nin kitabı ise çok daha önceye dayanıyor. Bucaille ölmeseydi; belki daha mantıklı cevaplar dile getirebilirdi, ancak artık o yaşamıyor.

Kitabı yukarıdaki uyarıma göre kendiniz okuyun zaten sizde yaklaşık olarak benimle mutabık olacaksınız.

Kitap; çeşitli bölümlere ayrılarak okunması kolaylaştırılmış. Son bölümler, daha çok Yahudiliğin Çıkış'a olan bakışını irdelerken gayet kuvvetli bir tarafsızlık içerisinde gözüküyor.


Bence kitabı altını çizerek okumanız ve kendi düşüncelerinizle irdelemeniz gerekiyor. Sonuçta bu kitap, imanınızı kuvvetlendirmenin yanı sıra bir anda havada da bırakabilir. Dikkatle okunması lazım geliyor şahsi kanaatimce.


Bu kitap Kutsal Tarih dalında bir başlangıç ve okunmaya, anlaşılmaya değer. Bir de içerisinde bu kadar ciddi bir çelişki barındırmasa idi...



Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (10)
Hayır (1)
Bu Yorumu Yanıtla