Toplam yorum: 3.080.403
Bu ayki yorum: 133

E-Dergi

karl marximum Tarafından Yapılan Yorumlar

13.12.2007

bildiğim kadariyle doktorasını ahmet hamdi üzerine yapan ümit meriç hocanın kaleme aldığı kitap, biyografiden çok, ahmet hamdi tanpınar'ın edebiyatımıza ve şiirimize tesirini izah ediyor.

romancı kişiliği yanında cemil meriç'e göre en büyük türk şairi olma sıfatına da bu kitapta yer veriliyor ve nedenleri de masaya yatırılıyor.
13.12.2007

kitabın içeriği hakkında anlaşıldığı gibi, yeni nesil (osmanlılar için) hovardalık Galata civarında oluşan bir vakıa. ama ahmet rasim ile görüyoruz ki bu eğlence hayatının getirisi bir kuru hicap. hem a.rasim'in annesine duyduğu mahcubiyet hem de eğlencenin laubaliliği göz önüne alınırsa (ki bu cümleler ahmet rasim'e aittir) ne kadar netameli bir durum olduğu ortaya çıkacaktır. geçiş dönemlerinde istanbul'un ecnebiler önderliğinde bir savaşa giriştiği de anlatılıyor aslında. galata'nın istanbul'a açtığı savaş. bu savaşı da galata kazanmıştır. istanbul tarafında galatalılar varmış, öyle diyor ahmet rasim.
09.06.2007

franz kafka'nin eserlerinden en ilgincidir belki de. kafka'nin basit bir ifadeyle, "ailesiz" büyüdügünü ve depresif yetistigini göstermesi acisindan önemli buluyorum. yalnizligi telin eden kafka, yalnizliga itiyor kendini, basit bir insanin basit bir hayvana dönüsünü basit ifadelerle de anlatabiliyor. bu da kafka'nin basitligi. basitligindeki ihtisam da bu olsa gerek.
09.06.2007

sadece "bu adama bayılıyorum" demek değildir büyük ustaları yaşatmak. her filmini üniversite tezi gibi incelemektir, tarihçesini, kronolojisini ve rol tasnifini, evsafını daha iyi bilmekle yaşar ustalar. şener şen de böyle bir usta. o'nu her harfine kadar incelemeli, türk sinemasının belirli bir penceresiden bakabilmeliyiz. bu kitap da o bakışa bir pencere açabilmiş bir eser.
09.06.2007

bu kitap çok eleştiri topladı. birçok düşünür tarafından kınandı. aslında kitap değil, neşriyata hazırlayan isme idi bu eleştiriler. mahmut ali meriç'in, cemil meriç külliyatına dühul ettiğine dairdi tenkitler. kelime seçimlerinden, dizilişe kadar birçok müdahale edilmiş gözüküyor. tabi kitap sadece içindeki cümlelerle değil, kapak tasarımıyla, neşriyatla vs. mevzuatla da irdelenmeye muhtaçtr. benim de kanaatim kapak tasarımındaki zıt renkler, kontrastı da yakalayamamış, nahoş bir görüntü ortaya çıkmış.