Toplam yorum: 3.081.886
Bu ayki yorum: 1.566

E-Dergi

genesophia Tarafından Yapılan Yorumlar

02.03.2016

Önemli bir Kant yorumcusu (kommentor) olan Heimsoeth'ün Tükçemizdeki iki kitabından biri. İlk baskısı çok eski olan bir kitabın Uluğ Nutku hocanın düzenlemesi ile yeni basımı. Kant felsefesine giriş için temel bir kitap. Kant'ın tüm kavramları kronolojik olarak öz ve özet olarak sunuluyor.
01.01.2015

Diyalog çok önemli bir diyalog. Platon' un epistemolojisinin bel kemiğini oluşturuyor. Gel gör ki Furkan Akderin çevirisi çok kötü. Zaten zor bir diyalogda kötü bir çeviri tam bir eziyet okur için. Kütüphaneden zamanında M.E.B.' in bastığı (1945) Macit Gökberk çevirisi çok daha güzel ve anlaşılır.
19.04.2013

Eser bir tez çalışması. Bu açıdan olduça detaylı ve çokça tekrar içeriyor dipnotları da hayli kaparık.
İçeriğe gelirsek, temel olarak kitap bir reddiye olarak tasarlanmış. İlk başta "kurancılar"a (sadece kuran diyerek sünneti reddedenlere) ve tarihselcilere bir itiraz gibi bir gaye belirtilmiş fakat sonlara doğru ehl-i sünnetin(özeklikle de ehl-i hadisin) tezleri zoraki bir şekilde tek meşru tez gibi sunuluyor.
En bariz handikaplardan biri de (ebubekir sifil' e saygın bir düşünür olarak yaklaşsamda) özellikle de kuran merkezli bir sünnet anlayışına (kurancı ve tarihselci değil) sürekli rivayetler üzerinden sürdürülen bir tartışma ile cevap verme ısrarı.
Bu açıdan hadis rivayetleri dahi kendi tezini ispatlayacak şekilde yorumlarla takviye edilmiş. "öyle olsa da..." "bununla birlikte..." gibi
Sonuç olarak kendi açımdan verimsiz bir okuma oldu diyebilirim. Ben daha mutedil bir bakış açısı beklerken, kitabı bitirmemle neredeyse hiç bir yeni uygulama ortaya koymayan bir Ömer ile karşılaştım. Bunun temel sebebi de öncelikli olarak "sünnet" mevhumunun ortak olmaması.
03.04.2013

Aşırı politize olan toplulukların ıskaladıklarına dair ("islamcılar" özelinde) özgün bir eser. Birçokları kitapta İslamcılığa yapılan eleştirileri bağlamından kopartarak, kitabı ve yazarı nesneleştirerek kendi paradigmalarına(genelde islamcılık karşıtı) argüman apartma arayışındalar. Fakat Mehmet Efe' nin kastı bu değil. O kurtuluşu İslamda buluyor ve ana akım islamcı hareketlere bir itiraz getiriyor. Yıkmaya çalışmıyor. Yeni bir yol yapmaya çalışıyor.
Velhasıl kelam ellerine sağlık Mehmet Efe.
Ey Okuyucu;
sana da son sözüm bu kitabın yanında biraz daha Mehmet Efe oku!