Toplam yorum: 3.080.622
Bu ayki yorum: 300

E-Dergi

Caprioo Tarafından Yapılan Yorumlar

23.05.2019

Yüzüklerin Efendisi, Dune, Zaman Çarkı gibi serileri sevenlerin hiç tereddüt etmeden alması gereken kitap. Bugün dizi yüzünden ortalık toz duman olsa da serinin değerinin ileride çok daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.
31.03.2019

"Bizim hayatlarımızda öğretmenin yeri artık yok. Ama acilen aramızdaki yerlerini geri almaları gerekiyor. Öğretmenlerin hayatlarımıza geri dönmesi gerekiyor, hem de birer lider olarak."
31.01.2019

Bir mesele bu kadar mı güzel inceltilir? Hanidir faşizmi bu kadar naif anlatan bir kitap okumamıştım. Zen ustaları gibi çalışmış Zambra. Kısa, basit ama vurucu cümleler, oldukça derin ve metaforik bir anlatım. Haiku yazar gibi yazmış sanki. Bıraktığı her boşluk, yazdığından daha çok şey anlatıyor. Daha çok acı. Pinochet dönemi, depremler, malum bize çok yakın hikâyeler. Çok tanıdık. Bu kayboluş, bu eve dönüş, bende nasıl desem, böyle, dolaşık bir hüzün bıraktı. Zambra’nın gözlem gücünden çok etkilendim. Hayatın ince ayrıntılarına, o köşelere öyle güzel dokunmuş ki. Özellikle bir çocuğun zihniyetinden, yetişkinlerin dünyasına, olaylara bakışı çok özeldi. Çocukluğun o şaşkın, her şeyi olduğu gibi gören, berrak bakışı; aslında yetişkin zihniyetini sorgulamaya da fırsat yaratıyor. Belki de ihtiyacımız olan şey odur.
31.01.2019

Roman ve yazmak konusuyla ilgilenenlerin daha çok beğenecegini düşünüyorum. Bunların dışında da söyleyecek sözü, güzel dertleri olan bir kitap. İçimizdeki "yoğurtcuyu, yamuk bakışı" çeşitli karakterlerle ortaya çıkartmış. Bu tür keşifçi, çelişkilerin üstüne giden romanlar hoşuma gidiyor.
31.01.2019

hilip K. Dick’in çıraklık dönemine ait 27 öyküden oluşuyor. Önsözde belirtildiği gibi bir macera-aksiyon ya da uzay operası değil. İnsanın ne olduğunu arayan öyküler. Evet, nükleer savaş, gelişmiş robot/silah sistemleri, parçalanmış gerçeklik, yapay zeka, zaman yolculuğu ve paradokslar gibi birçok konu işleniyor. Soğuk Savaş döneminin gölgesi her öyküye düşmüş. Irkçılık, şovenizm, paranoya ve militarizm açık bir şekilde görülüyor. Fakat esas mesele bunlar değil. İnsan. Güvenlik ve düzen için bastırılan insan özgürlüğü mesele. (Ne kadar tanıdık değil mi?) İnsanı soğuk bir makineden ayıran şeyler nedir? Merhamet, sevgi, vicdan, empati gibi değerleri sorgulayan, sıradan insanın kahramanlaştığı öyküler okuyorsunuz.