Toplam yorum: 3.082.320
Bu ayki yorum: 2.000

E-Dergi

AllaTurca Tarafından Yapılan Yorumlar

01.10.2012

Eğer ingilizce kaynaklara erişiminiz yoksa veya bu kitaba mecbursanız belki faydalı olabilir. Gayet baştan savma bir kaynak. Wikipedia'dan ve msdn'den alınan bilgiler özensizce kitaba yayılmış. Kitapta ana başlık numaraları hariç başlık ve alt başlıklar için numaralandırma yok çünkü kitapta belirli bir hiyerarşi yok. Yazar bir kitap yazmak için gerekli akademik formasyondan oldukça uzak bir izlenim veriyor. Kitabı okurken her sayfa çevirişinizde bu gerçek gözünüze çarpıyor.

Kitap o kadar özensiz ki kodlarda "indentation" bile yok. Türkçe İngilizce karışık yazılmış. Özetle para vermeye değer bir kitap değil. İngilizce kaynakları Google Translate'de çevirerek daha iyi sonuç alınabilir. Kitabın basıldığı kağıt tamamiyle israf.
20.02.2007

Kitap yazarı, hem programlamaya yeni başlayan kişileri hem de deneyimli kullanıcıları hedef kitle olarak seçmiş. Anlatım dilinin ve örneklerin bu amaç doğrultusunda doğru ayarlandığı görülüyor. Deneyimli bir programcı olarak hemen python'da kod yazmaya başladım. Kitap gereksiz bilgilerden arındırılmış, bir başvuru kaynağı olmaktan uzak ama iyi bir giriş sağladığı muhakkak. Anlatım dili de rahatsız etmiyor, akıcı ve akılcı denebilir. Bir "scripting language" bilmek istiyorum diyenlere yardımcı olabilecek yetkinlikte bir kitap. Daha iyi olabilir, ilerki baskılarda, notlar, ipuçları, daha detaylı bilgiler edinmek isteyenlere yol göstermeler elbette daha faydalı olacaktır. Ayrıca kitapta pratik uygulamalara da bolca yer verilmemiş. Örneğin bir dizinin altındaki bütün dizinleri ve dosyaları dolaşarak erişim haklarını düzenlemek gibi herkesin sıklıkla ihtiyaç duyabileceği örnekler kitapta yok. Ama her şeye rağmen araç çantasında bulundurmaya değer bir kitap.
01.02.2007

Öncelikle kitap kara düzen yazılmış, konuların verilişinde herhangi bir düzen takip edilmemiş. İki farklı veritabanını bir kitapta anlatma gibi iddialı bir işi yazar kelimenin tam anlamıyla yüzüne gözüne bulaştırmış. Ne nerede başlıyor, söylenen şey hangi veritabanı için geçerli sorularına kitaptan cevap bulamıyor ve deneme yanılma yoluna başvuruyorsunuz. Yazar, kafasında bazı temel problemleri bile çözememiş, öyle ki, sıralama yapıldığında bir Türkçe karakter olan 'İ' harfinin neden 'Z' den sonra geldiğini açıklayamıyor. Sonra da şaka gibi Türkçe karakter kullanmayın veritabanlarında gibi saçma bir öneride bulunuyor. Encoding tipini latin5 olarak seçtiğimizde doğru sıralamayı alacağımızı bilmiyor işin daha kötüsü araştırma gereği bile duymamış. Sadece kasap gibi bunu kullanmayın deyiveriyor. Sonuç olarak, bir kitabı organize etmenin ne demek olduğundan habersiz, temel kavramlardan bihaber, internetten ve help'ten topladığı kulaktan dolma herkesin vakıf olduğu bilgilerle bir kitap yazılmış. İnsan ister istemez "Editör bu kitabı nasıl kitap olarak piyasaya sürdü?" sorusunu kendine sormadan edemiyor. Türkçe bilişim kaynakları çoğalmalı, ama ancak ve ancak yetkin kalemlerle...
13.07.2004

Bu kitabın değerini en iyi bilecek olan kişiler, çeviri kitaplarda ne yazıldığını uzun süre çözmeye çalışan ve bu sürenin sonunda harcadığı süreyi boşa verdiğini anlayan kişiler olacaktır. Kitabın yazarı iyi bir Türkçe ile ne anlatmak istiyorsa kolay yoldan anlatıyor, okuyucuyu fazla sıkmıyor, detaylar denizinde boğmuyor, yer yer ileri konularda bilgi sahibi olmak isteyenlere kapılar açıyor ve en önemlisi kitabı bir çırpıda roman tadında okutturuyor. Kitabın en önemli özelliği bence üslubu. Okuyucuyla sınıf ortamında gibi diyalog kuruyor ve okuyucuyu asla sıkmıyor. Bu kitap üst seviyeli programlama dillerine aşina olan veya hiç programlama dili bilmeyenler ve programlamaya yeni başlamak isteyenler için biçilmiş kaftan.
12.07.2004

Türkçe'yi güzel kullanan, yazdığı dile hakim, yazdığı konuyu başkalarına öğretmiş, işin zorluklarını ve öğrenmek isteyen kişilerin zorlanacağı konuları önceden görmüş, akademik geleneğini sıcak bir üslupla bezemiş bir yazar tarafından yazılan kitap; bence herhangi bir programlama dili bilmeyenlere hitap etmiyor ancak diğer programlama dillerinden birini az da olsa bilen ama C++'ın üstün özelliklerini öğrenmek isteyenlere güzel bir fırsat veriyor. Kitap giriş seviyesinde C++ öğrenmek isteyenler için ideal. Türkçe’ye önem veren, aynı zamanda teknik altyapısı kuvvetli bu yazarın kitabı alınmaya değer.