Toplam yorum: 3.077.822
Bu ayki yorum: 4.700

E-Dergi

orionne Tarafından Yapılan Yorumlar

26.06.2016

Bir solukta okuduğum bir kitap. Öykü ülkemizde yaşanan olayları çok andırıyor. Aşk ve nefret ikileminin belirlediği ilişkiler yumağı içinde kaçınılmaz şiddet döngüsü. Marquez'in usta kaleminden çıkan bu muhteşem hikayede okuyucu kendisini adeta olayların içine atıyor. Olaylar gerçekleşirken okuyucunun içindeki vicdan, adalet, pişmanlık ve gurur duyguları adeta kabarıyor ve okuyucu olayların bir tarafından yer almak istiyor. Yazar, olayların kahramanlarının içinde büyüyen duyguları oldukları gibi okuyucuya aktarıyor. Bu romanda Marquez, aşk ve nefret şeklinde ortaya çıkan insan duygularının doğal olduğu kadar toplum tarafından şekillendirildiğini, toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçası olduğunu gösteriyor.
25.06.2016

Hem muhteşem ve zengin içeriğe sahip bir kitap hem de Türkçedeki en güzel sosyoloji çevirisi olduğu için her sosyoloji öğrencisinin ve sosyolojiye ilgi duyan herkesin okuması gerekir. Bu düşüncemin nedeni, 23 kişinin katıldığı yüksek lisans dersimizde kitabı baştan sona okumuş olmamdır. Kitap dersimizin temel kaynaklarından biriydi ve okuma listemiz yirmiden fazla yan kaynağı içeriyordu. Klasik Sosyoloji Kuramları, çevirisi en düzgün ve en güzel kitaptı. Ritzer'in bu muhteşem eseri, muhteşem bir dille Türkçe okuyucuyla buluşturulmuştu. Yalın, rahat anlaşılır ve akademik bir dil kitabın tümüne egemen olmuş. Sosyoloji alanında çok sayıda çeviri kitapta rastladığımız, anlamayı zorlaştıran, ağdalı ve nereye çekersen oraya giden subjektif ifadelerden kaçınılmış. Profesyonel ve düzgün çevirisiyle kitap biz okurları sevindirmiş ve Türkçelerini okumaya ihtiyaç duyduğumuz sosyoloji kitaplarının çevirileri için örnek olmuştur.
24.06.2016

Hak ve özgürlüğün sınırlandığı veya mutlak bir otorite tarafından belirlendiği bir dünyada insanın nedensiz yere nasıl suçlanabileceği ve cezalandırılabileceğini gösteren bir başyapıt. Böyle bir dünyada hiç neden yokken bile insanın suçlu duruma düşebilir. Bu durum adalet ve hukukun güçlüler tarafından nasıl belirlenebileceğini göstermektedir. İnsan vicdanındaki hakiki adalet duygusunun bastırılması, sessiz bir çığlığın vicdanları sızlatmasını beraberinde getirmektedir.
24.06.2016

Çukurovanın zengin doğası içinde insanın yaşam mücadelesinde sevgi ve nefretinin, düşmanlık ve dayanışmasının hikayesi. Merkeznde br adalet duygusu var bu hikayenin. Başkalarının sırtına çıkarak sefa sürenlerin ve dünyanın bu düzenine itiraz edenlerin ortak hikayesi. Bu hikaye insanlığın hikayesi, ama Yaşar Kemal onu bir coğrafya içinde anlatıyor. İnsanın toprakla, ovayla, dağla ilişkisi ve bu ilişki temelinde kendi yaşantısını sürdürme serüveninin altı çiziliyor. Zulüm ve kahramanlık hikayenin ana ekseni fakat bu hikaye doğanın muhteşem zenginliği içinde anlam buluyor. Belki de hikayenin bu şeklde insan doğa ilişkisi içine yerleştirilmesi Yaşar Kemal'in romanlarının ortak özelliği. Akarsuların ritmi, dağların heybetli duruşu, toprağın sonsuz bereketi yanında insanın sevigisi, mücadelesi, kardeşliği, hırsı ve düşmanlığı her aşamada birlikte bir ifade biçimi buluyor. Hem sürükleyici hem de okuyucuda gerçekçi bir izlenim oluşturarak okuyucuyu olayın akışının bir parçası yapıyor.
22.06.2016

Doğrusal bir kurgu çizgisinde ilerlemesini beklediğiniz olaylar birden farklı bir mecraya kayıyor. Eski öyküden umut kesilmişken bambaşka bir bağlantıyla yeniden kendisini gösteriyor. Orhan Pamuk'tan beklenen güzellikte bir roman. Okumanızı öneriyorum.