Toplam yorum: 3.081.709
Bu ayki yorum: 1.389

E-Dergi

ufuk_ay Tarafından Yapılan Yorumlar

11.06.2008

Türkiye'nin tasfiyesine girişildiği şu süreçte, tasfiyecilerin kalkan olarak demokrasiyi seçtiklerini görüyoruz. Bu kalkanı sağlamlaştırmak için liberal solun da ciddi bir katkısı var. Türkiye'nin Demokrasi Tarihi Çalışması bir de bu gözle okunmalı.
OKUMAK BOŞ VAKİTLERDE YAPILACAK BİR İŞ DEĞİLDİR.
24.03.2008

Sanıraım bu kitabı en iyi Mesut Odman'ın şu satırları anlatır mizahıda barındırarak; bu kitabın, şu üç kategorideki okurlar için okunmaya değer, dolayısıyla onlara önerilebilir olduğunu sanıyorum:
İster sayıca yetersiz ister değersiz bularak olsun, tarih çalışmalarını okumaktansa ya da onlarla birlikte gerçekçi romanları okumanın, bu ülkenin son yüzyılını anlamakta daha yararlı olacağını düşünenler.
Okuduklarını yeniden hatırlayarak onlara ilişkin birtakım değerlendirmelerle kendilerininkini karşılaştırmak ve okumadıklarından hangilerini öne alıp hangilerini sonraya bırakarak okumaya başlayacağına karar vermek isteyenler.
Türkçe ve edebiyat derslerinde kolayca ev ödevi yapmanın yollarını arayan tembel, kimilerine göre, uyanık öğrenciler.
Şu kategorilerde yer alanlar içinse bu kitabın kapağını kaldırmaya bile değmez olduğu söylenebilir:
Romanın eğlenmek ve hoşça vakit geçirmek için okunacağını, başka türlüsünün şu ölümlü dünyada hem ek sıkıntı kaynağı hem de zaman kaybı olduğunu düşünenler.
Sanat eserinin değerinin kendisine içerilmiş olduğu, dolayısıyla tanıklık ve benzeri dışsal ölçütlerle değerlendirilemeyeceği görüşünde olanlar.
Bir önceki kategorinin içinde sınıflandırılabilir olmakla birlikte, ayrıca da belirtilebilecek bir küme olarak, kişisel sayıklamalar dışındaki metinlere herhangi bir sanatsal değer yakıştırmaya elleri ve dilleri varmayanlar.
11.01.2008

Abascal Gomez'in akıllı ve deneyimli bir diplomat aynı zamanda sosyalizmi korumak ve kollamak konusun da ciddi bir birikime sahip. Bunların hepsinin ipuçlarını bu kitapta bulabiliyoruz. Uluslararası siyaseti ve emperyalizmin yönelimlerini okumada başarılı birisi. Kübanın ülkemiz elçisi ve dört ya da beş etkinliğine katılma fırsatım oldu. Türkiyeli yurtseverlere ışık tutacak bir kitap.
10.01.2008

Bu kitap 1. paylaşım savaşını daha özelinde Yunanistanın işgalini anlatmaktadır. Şu ana kadar rastladığımız türk yazarların o dönemi silahlı mücadele üzerinden anlatmasıdır. Çok önemli bir nokta atlanmış oluyor bu savaşın bir emperyalist paylaşım savaşı olduğu. Bu önemli noktayı işlemesi açısından Satiriou'nun "Benden Selam Söyleyin Anadolu'ya" romanını şiddetle tavsiye ederim. Bu savaşın iki kurbanının Türkiye ve Yunanistan olduğunu çok iyi anlatır. Saçmasapan, anlamsız, insanlık için zararlı Yunan düşmanlığını kırmaya yardımcı olması açısından dilimize çevrilmesi büyük şanstır.
19.10.2007

'Ve Çeliğe Su Verildi' kitabına yorumumu yazarken daha önce yazılmış iki yorumdanda yararlanmayıfaydalı görüyorum. İlk yorumda yazılan, 'Büyük romanların toplumsal altüst oluşlarda ve savaşlarada yazıldığının bir kanıtıdır..' Rus edebiyatının en verimli dönemleri toplumsal altüst oluşlarının diğer bir değişle toplumsal dönüşümlerin yaşandığı dönemler olması tesadüf olamaz. Diğer yorumdanda bir alıntıyla kendi yorumumu bitirebilirim. Diğer yorumu yazan okur insanın bir ideoloji uğruna kendini feda etmesinden bahsediyor ama tam anlamıyla doğru bir adlandırma olmadığı fikrindeyim. Bahsedilen ideoloji insanlığın sınıfsız ve sömürüsüz bir toplumu hedefler ve Paval Korçagin kendini salt bir ideolojiye değil insanlığa adadığını söyleyebiliriz