Toplam yorum: 3.081.289
Bu ayki yorum: 967

E-Dergi

Ruht Tarafından Yapılan Yorumlar

29.05.2021

Felsefi terimlerin, Batı dillerindeki ve Türk lehçelerindeki asıllarının, tarihsel değişim seyirlerinin, terime katkısı olan filozoflardan, en temel felsefi literatürden örneklerle takibinin yapıldığı, fevkalade bir vizyon ve yetkinlikle hazırlanmış, ve böyle kapsamlı eserlerde nadiren görüldüğü üzere tamamlanabilmiş bir şaheser. Mustafa Namık Çankı'nın bu lugâtine, Alpyağıl Hoca’nın büyük katkısı, lugatin içerdiği sıradışı sayıdaki kaynaktan örnekleri, tek tek yerinde tesbit ederek takip edilebilir kılması, eserin ilk latinize baskısındaki okuma hatalarını düzeltmesi, açık ve temiz bir yeniden tasnifle felsefe takipçilerine sunması olmuş. Türk felsefe tarihindeki kırılmalar sebebiyle, felsefi süreklilik açısından hayati önem taşıyan böyle bir eserin, ihmal edilmişlikten ve unutulmuşluktan kurtarılarak yeniden ihya edilmesi büyük bir kazanç. Hak ettiği yerin bilinmesi dileğiyle.
26.03.2020

1930'larda Danimarkalı gencecik bir gazetecinin farkındalığı takdire şayan. Kuzey Afrikayı batıdan doğuya karayoluyla katederek Arapların, bedevilerin kültürlerini tanıma arzusu ve maceraları. İslam'ı kabul edişindeki analitik perspektif, mübalağadan uzak, sapsade, düşüncelerini apaçık ifade eden bir dil. Fevkalâde bir kitap.
07.02.2020

Hayvanlarla ilgili temel bilgiler veren bol resimli bir kitap. Genel olarak bu kitap serisi, canlıların yapısındaki özelliklerden, onları yaratana yönlendirmeler yapmayı hedefliyor. İlkokul çocukları için anlamlı. Eski baskısı kuşe kağıtla daha cazibeli idi, yeni baskı 3.hamur olmasa iyi olurdu.
06.02.2020

Farklı ve güzel bir edebiyat. Aşırı bir melankolizm. Muhtemelen günümüzde aşırı hızlı tüketilen duygular ve her şey sebebiyle, kitaptaki yavaş ve yoğun duygusallık seviliyor.
03.02.2020

Eşarî gelen-ek-ine, "Din Felsefesi sorunları" üzerinden bir bakış. Yazar derlemesi için, Wittgenstein'in kendi kitabı Tractatus için kullandığı metaforu kullanıyor: "Bu derleme merdiven basamakları gibidir. Eşarîliki belli bir seviyede görebildiğimiz bir noktaya tırmanmak için bu metinleri kullanırız. Sonra da merdiveni atarız." Birincil kaynaklara tümüyle vukufiyet, vakit azlığı sebebiyle zor olduğundan, seçme metinlerden müteşekkil sistematik bir tasnif, alakadar okuyucu için hakikaten bir merdiven vazifesi görüyor.