Toplam yorum: 3.082.178
Bu ayki yorum: 1.858

E-Dergi

MaJeS Tarafından Yapılan Yorumlar

20.02.2006

15 ayri konu 15 ayri şahıs tarafından anlatılmış, tam olarak ders kitabı sınıfına sokabileceğimiz sekilde teorik diyebilirim. Zaten uygulamalı olduğunu da iddia etmiyor. Dış ticaretdeki işlemlerin nasıl sıralandığını, işlediğini ve kullanılan kavramların manalarını öğrenmek isteyen ve dış ticarete yeni başlayanlar için güzel sayılabilir; fakat, dediğim gibi çok genel olmuş.
06.09.2005

Donemine ait super tespitlerde bulunmus, zaten yasadigi donemi asmis bir kisilik. Iktidar uzerine fikirleri ve devlet adaminin nasil olmasi gerektigine dair tezleri gunumuzde ispatlanmis ve hala uygulanmaktadir. Her ne kadar olumunden sonra "machiavelli" ismi, bazi dusunurler tarafindan "seytan" kelimesiyle es tutulmus olsa da, bunun Machiavelli'nin donemine gore gereginden fazla realist olmasindan kaynaklandigini dusunuyorum. Bazilarinin soylediginin aksine Machiavelli kitabinda insanlarla iyi iliskileri savunmus, halkin mutlulugunun hice sayildigi bir iktidarin uzun sureli olmayacagini orneklerle ispatlamis. Ozel kisiliklerin (yani normal bir insanin) sahip olmasi gereken erdemlerin tamaminin bir prenste olmasinin iktidari icin pek iyimser sonuclar dogurmayacagini savunmus ki hemen bir ornek vereyim; "comertlik senin adini cikaracak kadar ileri olursa sana zarar verir; cunku comertlik bir erdem olarak ve olculu, gerektigi gibi uygulanirsa kimse bunu farkedemez ve prensin adinin eli sikiya cikmasini kimse onleyemez. Bu yuzden insanlar arasinda comert olarak taninmak icin gosterisin hicbir turunden kacinmamak gerekir, ama boyle bir prens de gosteris ugruna herseini kaybeder ve sonunda comert tavrini korumak icin halka asiri yuklenerek agir vergilerle onu ezmek ve para kazanmak icin yapilabilecek herseyi yapmak duruunda kalir. Giderek fakirlesecegi icin halk ondan nefret etmeye ve onu saymamaya baslar...".
Machiavelli gunumuzde uygulanan politika sanatinin yaraticisidir ve dusunce tarihinde yeni bir donem acmistir.
Kitabini okudum ve ahlaka aykiri en ufak birseye rastlayamadim. Insanlarin kotu olabileceklerini vurgulamak ve bunu dusunerek tedbiri elden birakmadan uygulamalar gelistirmenin ahlaksizliktan cok gercekcilik oldugunu dusunuyorum. Ayrica adam tamamen halkina asik birisi. Her bolumde "halkin mutlulugu, refahi"nin on planda olmasi gerektigini vurguluyor. Daha once Machiavelli hakkinda bir cok yazi okudum. Ama kitabini okuduktan sonra anlatilanlarin ne kadar yanlis oldugunu anladim. Okumalisiniz...
24.08.2005

Cok aradim bu konuda bi kitap ve bunu bulabildim sadece. Kitapta komisyonculuk, temsilcilik, acentelik, transit ticaret gibi ihtalat ve ihracata nispeten riskin cok daha az oldugu bircok dis ticaret uygulamalari ele alinmis. Yanlis bilinen bir cok seye deginmis. Sıra sıra anlatmis butun adimlari. İstisnalari cok guzel belirtmis. Ingilizce yazismalar ve özellikle sözlesme örneklerinin olmasi cok onemli. Format hakkinda yeterince bilgi edinebileceginiz bir kitap. Dış Ticaret ile ugrasanlarin göz atmaları gereken bir kitap.
29.07.2005

Kesinlikle profesonel bir çalışma. Gerçek hayatta kendimizi tutamadığımız için yaptığımız bir çok davranışın nasıl olup da ilişkilerimizi etkilediğini çok güzel anlatıyor. Örnekleri genellikle savaşlar ve saray hayatlarından alınmış. Güçlü vecizeler kullanılmış. 48 yasayı da kullanmanın imkansız olduğunu kitabın yazarı da kabul ediyor. O yüzden bazı yasaların birbiriyle çatıştığını söyleyebilirim. Yine de 10 üzerinden 8 lik bir çalışma. Zevkli.. Tavsiye ederim..
19.07.2005

Lise ve Orta okul hayatim boyunca Matematik Dersinden ilk donemler 1, ikinci donemler ise sinifta birakmamak icin hocalarin aciyip 2 verdigi tembel ogrencilerden biriydim. Sonra Erdal Demirkiran'la tanistim. OSS de 37 net matematik yaptim. Ben sadece kucuk bir ornegim. Bu kitabini da motivasyonumun dustugu zamanlarda toplam 5 kere okudum. Kesinlikle birinci sinif bir calisma.. Okumayanlara siddetle tavsiye ederim.. Fiyatinin hakkini veriyor. Okuduktan sonra bu adama hala borclu oldugunuzu hissedeceksiniz..