Toplam yorum: 3.078.222
Bu ayki yorum: 5.100

E-Dergi

okurnihal Tarafından Yapılan Yorumlar

22.04.2024

Tarık Tufan'ın ilk okuduğum kitabı. Ve kalemini çok beğendim. Akıcı bir dili var. Tüm hikâyeyi isimsiz kahramanımızdan dinliyoruz. Babası şeyh olan ve tüm çocukluğu tekkede geçen, annesi öldükten sonra boşluğa düşen ve tanıştığı kadına olan karşılıksız aşkının onun hayatını nasıl değiştirdiğinin hikâyesi. Bir arafta kalmışlık. Özellikle annesi için yazdığı yazı insanı çok derinden etkiliyor. Kısacası içinde sıkıştığı labirentten kurtulmaya çalıştıkça bocalayan birinin öyküsü. Kitabın sonu ise tamamen okuyucuya bırakılmış. Ağır ve duygusal yönden yoğun bir eser. Ayrıca yakın zamanda dizi uyarlaması da yapıldı. Onu da en yakın zamanda izleyeceğim.
22.04.2024

Ünlü Fransız yazar Prosper Merimee; drama, kısa hikâye yazarı, arkeolog, tarihçi ve çevirmendir. En çok bu kısa romanı "Carmen"ile tanınır. Bizet'in aynı adlı operasına uyarlanınca daha geniş kitlelerce tanınıp, ünlenmiştir.

Kitabın konusu; Seville' de yaşayan bir sigara işçisi olarak çalışan çingene kızı Carmen'in Don Jose adlı bir askerle olan tutkulu aşkını ele alır. Carmen'in özgürlük tutkusu ve bu tutkunun onu nasıl felakete sürüklediğini adım adım bize anlatır.

Ayrıca kitap bize 19. yy ispanyasının atmosferini yansıtır. Siyasi ve toplumsal yapısı hakkında bilgiler verir. Yazar "Romani" dilindeki araştırmalarını bize anlatırken çingenelerin ve onların yaşantıları ve kullandıkları dil hakkında bize bilgi verir.
Hatta kitabın sonunda bununla ilgili 3-4 sayfalık ayrı bir kısım da var. Akıcı ve yalın bir dile sahip. Kitabın en beğendiğim yanı ise birçok yabancı yer ve kişi isimleri hakkında dipnotlar olması.
22.04.2024

Jane Austen'ın daha önce farklı bir yayınevinden İlk 'Aşk ve Gurur' romanını okumaya başlayıp maalesef yarım bırakmıştım. Ama yazarın kitaplarını merak ettiğim için 'Northanger Manastır'ını okumaya karar verdim. Bu eserini yirmili yaşlarında yazmış ama maalesef daha geç bir sürede basılmış. 17 yaşında bir genç kızın gözünden dönemin insanlarının kültürleri, yaşayış ve giyim tarzlarına kadar her şey hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz.
Bu kitap aslında 'gotik roman parodisi' olarak da anılıyor. Sanırım karakterin bu tarz romanları okumaya meraklı olmasından dolayı. Ama yine bu kitabın çevirisini pek sevdiğimi söyleyemem. Her ne kadar Roma yalın bir anlatıma sahip olsa da çeviriden dolayı çok zor okudum. Ve itiraf etmeliyim ki çok sıkıcı bir romandı.
22.04.2024

Benim bu kitapla tanışmama daha önce okuduğum 'Çağrılan' kitabı vesile oldu.
O kitapta Harakani Hazretlerini merkeze alan bir romandı. Kitabı okuduktan sonra kendisini daha yakından tanımak için biraz araştırma yaptım ve bu eser karşıma çıktı. Yavuz Selim Uzgur ve Sadık Yalsızuçanlar'ın soru cevap şeklinde hazırladıkları bir eser. Bu yüzden çok akıcı. Harakani Hazretlerinin manevi şahsiyeti yanında birçok tasavvuf konusuna değinilmesi de ayrı bir güzeldi. Harakani Hazretleri Selçuklu Medeniyetinin de zeminini hazırlamıştır. Bu kitapta sadece tasavvuf değil kültürel olarak da birçok yeni bilgi öğrendim. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
22.04.2024

Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 'Hazan Bülbülü' adlı bu eseri ilk 1914 yılında 'İkdam' gazetesinde tefrika edilmiş. 1916 yılında ise İkdam matbaasında basılmış. Yazar kitabın ön sözünde ülkedeki tiyatro anlayışını, oyuncuları ve seyirci kalitesi hakkındaki düşüncelerinden bahsediyor.
Aslında ben bu konuya 'Meyhanede Hanımlar ' adlı kitabında da rastlamıştım.
"Mürebbiye" adlı eserinin tiyatroya uyarlanırken karşılaştığı sonuçlardan şikâyet eder ve bu eseri bir piyesten ziyade roman gibi okumayı tavsiye eder.
Romanın konusu ise "Gençliğinde kavuşamadığı sevgilisine tıpatıp benzeyen kızı yaşındaki Şahende Hanım’la evlenen Refi Efendi hayatının sonbaharında mutlu olmayı umarken halkaya kızı, damadı ve genç gelinin eski sevgilisinin katılmasıyla olaylar beklenmedik bir şekilde gelişir."
Okurken yer yer beni çok güldürdü. Yazarın her eseri gibi bu da dönemin sosyolojisine ışık tutan bir eser.