Toplam yorum: 3.082.020
Bu ayki yorum: 1.700

E-Dergi

asliozbek Tarafından Yapılan Yorumlar

09.01.2006

Reha Günay tarafından kaleme alınan Mimar Sinan adlı kitap hakkında bilgi edinmeden önce, her şeyden önce kendinize bir soru yöneltip birkaç dakika düşünseniz; Mimar Sinan'ı nasıl ve ne kadar iyi bilirsiniz? Kendinize yönelttiğiniz bu sorunun cevabı ne olursa olsun artık raflarda ve tam karşınızda Mimar Sinan üzerine öylesine kapsamlı bir eser duruyor ki, bu çok değerli sanatçı hakkında suskun kalmanız mümkün değil.
09.01.2006

Esin Eden'in kaleminden çıkan 'Neler Yedim Neler, Maydonozlu Köfteler' hem bir yemek, hem de anı kitabı. "Sütlü ekmekçikler: Çeyrek litre süt, bir küp maya, iki çorba kaşığı tereyağı, bir çorba kaşığı şeker, yediyüz elli gram elenmiş ekmek unu, bir çay kaşığı tuz." Esin Eden sütlü ekmekçikler tarifini verdikten hemen sonra anılarına geçiyor: "İtalya ise bambaşka bir maceraydı. Babam midesine düşkündü, lokantaya gittiğimizde önce İtalyan adıyla bir pasta (spagetti gibi) arkadan da kocaman tabaklarla antrkot, eskalop milanez, saltimbocca alla romana gibi şeyler yeniyordu ama yukarda dediğim gibi hava çok sıcaktı ve ben yemek yemek değil, görmek bile istemiyordum. Kuzeye doğru uzandığımızda iştahım açıldı, hele bir İtalyanla evlenip Cenova'da oturan kuzinimiz Mesrure ablama gittiğimizde ilk kez yediğim, ağzımda eriyen pizzadan çok zevk aldım."
09.01.2006

'Kültür Bilimlerinin Mantığı Üzerine', XX. yüzyılın önemli filozoflarından biri olarak gösterilen Ernst Cassirer tarafından kaleme alınmış bir kitap. Cassirer'e göre doğadaki nesneler doğrudan gözlerimizin önünde bulunmaktadır. Biz nesneyi tanımak için adeta nesneye yürürüz. Fakat kültür nesnesi başka bir gözlemi gerektirir. Kültür yeni dilsel, sanatsal, dinsel sembolleri sürekli bir akış içinde aralıksız nakleder. Kültür bilimi bize, onların içinde kapalı duran içeriği anlamak, kültürü başlangıçta ortaya çıkaran yaşantıyı tekrar görülebilir kılmak için sembolleri yorumlamayı öğretir. Toplam beş bölüme ayrılan kitabında Cassirer; 'Kültür Biliminin Konusu', 'Nesne ve İfade Algısı', 'Doğa ve Kültür Kavramları', 'Form ve Nedensellik Problemleri' ve 'Kültürün Trajedisi' gibi konuları kapsamlı bir şekilde okuyucuya sunmayı amaçlıyor.

09.01.2006

"Kapitalizm terimi, Proudhon, Leroux, Blanqui gibi XIX. yüzyılda yaşamış Fransız sosyalistleri tarafından bulundu. Orta ya da uzun vadede sosyalizm tarafından ikâme edilmesini umdukları sosyal ve ekonomik bir dizgeyi ifade etmek için kullandılar bu kelimeyi. Bugün dünyanın hâkim ekonomik sistemi olan kapitalizm, boyutları iktisadi bir çevreyi aşan, kapsamlı bir etki üretmektedir. 'Kapitalizm', kapitalizmin tarihsel gelişimini, sosyalizm ve demokrasiyle arasındaki karşılıklı ilişkiyi temel alarak irdelemektedir." 'Kapitalizm', kapitalizmin kökenleri, ekonomik faaliyetin ritimleri, devlet ve pazar ekonomisi, kapitalizm ile iktidarlar ve kapitalizm ile düşmanları arasındaki ilişkiyi ayrı bölümler hâlinde inceleyen bir kitap. Bu bölümlerde ekonominin doğuşu, büyük keşifler, paranın ve bankacılığın yayılması, sanayi devrimi ve hukuk devleti gibi konularda bilgi edinmek mümkün.
09.01.2006

"Benliğimizin derinliklerine işlemiş, içinde hapis olduğumuz çeşitli olumsuz yargıları, kanıları, anlamsız duygusallıkları, bitmez tükenmez düşünce akımlarını zihnimizden temizlemek, kendi özvarlığımızı, özyapımızı açıkça kavramaktır Zen'in yolu. Ya da bir tanımlamayla kişiliğimizde sonsuzluğu gerçekleştirmek, 'bir' olanı görmektir. Yaşamında Zen varsa korkusuzsundur, kuruntun yoktur, gereksiz özlemin yoktur. Yeryüzündeki varoluşunu sevecenlikle yüreklice sürdürür, çekişme didişme, boş heveslerle dolu olan bu dünyada asıl gerçeği görür, hayatının kıymetini bilirsin." Kişisel gelişim kitapları müdavimlerin için yeni bir kitap daha.