Toplam yorum: 3.085.015
Bu ayki yorum: 4.700

E-Dergi

uğurcan Tarafından Yapılan Yorumlar

03.05.2020

Çocukluk, ilk gençlik ve gençlik yıllarını Lübnan'da, 26 yaşından sonra da Fransa'da yaşamış bir insanın aidiyeti neresidir? Asılda bu soruya karşı çıkıyor yazar, Niye biri? Her ikisi de onun aidiyeti: " Kimlik bölümlere ayrılmaz." Aslında kimlik bunalımını bu kabulle aşıyor, yazar. İki kültürü de kişiliğinde uzlaştırmaya çalışmak bir anlamda onlardan birini seçmeye zorlayan dış etkenlerle de mücadele etmek anlamını taşır. Bu mücadeleyi kazanan farklı kültürlere daha hoşgörülü bakar. Dünya barışı için önemli bir adımıdır, bu. Yazar bu uzlaşısını anlatmaya çalışmış.
01.05.2020

Balkanlar’ın, med – ceziri yaşadığı dönemi. Suların çekilme zamanı Osmanlı için. Yedinci Bayrak, bu çekilişin hikayesini Hasret’in, Ali Sabir’in yaşamlarıyla birlikte anlatmış. Balkanlar’da o dönemde neler yaşanmış, neler yapılmış, yapılmamış, nelerin yapılması gerekirdi, sorularının cevabını veren bir kitap. Yer yer eleştirici bir tutumu da olan bir dramın hikayesi.
Yedinci Bayrak, Balkanlarda etnik milliyetçiliğin palazlandığı, acımasızca kan döktüğü, sömürge devletlerinin bu kaos ortamından nasıl yararlandığı ve aşama aşama Osmanlıyı küçüklü büyüklü parçalarla küçülttüğünü anlatan bir roman. Osmanlı aşama aşama çekilmiştir, Balkanlardan. Balkan Türkleri yalnızlaşmış, çetecilerin hunharca saldırılarına maruz kalmış, göç yollarına düşmüş bir halkın hikayesi.
01.05.2020

Affetme ve iyilik kavramlarına binlerce yıl öncesinden bir hikayeyle cevap arayan bir kitap. Kahramanımız daha çocuk yaşta iken ailesinin katledilmesine tanık olur. Kendinin de öldürülmemesi için kaçak göçek yaşar. Hayat onu krallığa kadar yükseltir. İçindeki intikam ateşi de bir türlü dinmez. Ancak ailesini katledenleri dahi affetmek bir erdemdir, düşüncesi ile gönül olgunluğuna erişme, bir anlamda tasavvufçuların iç dünyasını temizleyerek gönlünü ilahi aşkla doldurma düsturu gibi bir hayata kavuşma çabasını anlatan bir roman.
01.05.2020

Çarpıcı bir kitap. Sorgulayıcı, kışkırtıcı özelliğiyle günümüzle de ilişkilendirmeye zorlayan bir eser. Yeni ayak izleri oluşturmanın vakti geldi de geçiyor bile.  “Müslümanlar İslamiyet’e ne yaptı?” bu soru günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Ancak medeniyetin öznesi olmak istiyorsak bu soruyu cevaplamak yerine “ Müslümanlar değişen dünyaya ne verebilir?” sorusu üzerine kafa yormalıyız. Yani savunmada değil hücumda kendimizi göstermeliyiz.
01.05.2020

Kapitalizmin dünyada yarattığı sorunlar ( ticaret savaşları, terör, küresel ısınma, çevre tahribatı...) ve robotik teknolojiye geçiş aynı zamanda kapitalizmin de sonunu getiren faktörler olmuştur / olacaktır. Bunun yerine toplum için sermaye anlayışıyla, ihtiyacı karşılamak için sermaye düşüncesi ile şekillenecek sosyalizm olacaktır, düşüncesini savunan bir kitap. İlk makale oldukça dikkat çekici, diğerleri istatistik bilgilere yorum niteliğinde.