Toplam yorum: 3.081.289
Bu ayki yorum: 967

E-Dergi

ismailyurdakök Tarafından Yapılan Yorumlar

24.11.2014

Sabri Orman Hoca’nın “iktisadın İslâmîleştirilmesi” ve daha da geniş olarak “bilginin İslâmîleştirilmesi” konusunda net ve vurgulayıcı tavrı, ve de yerli bir çalışma olarak, ilk dikkati çeken konu oluyor. Bu işin nasıl yapılacağı konusunda Hoca yol da gösteriyor, samimi bir öğretici olarak. Batı iktisadı ile hesaplaşmanın nasıl olacağı, gayet net ve yeni çalışmaları teşvik edici, cesaretlendirici bir tarzda vurgulanıyor. Çalışmada vurgulanan diğer önemli bir konu da, katılım bankalarının “fâizin İslâmîleştirilmesi” tuzağına düşme tehlikeleri. Bu kurumların, “faizin ve faizli işlemlerin hile-i şeriyelerle meşrulaştırılmasına varacak olan araçlar üzerinde çalışmak yerine, ne yapmaları gerektiği belirtiliyor. Ortaklık teşvik ediliyor. Sabri Orman Hoca 2000’li yılların başında yayınladığı İktisat Tarih ve Toplum’dan sonra bu çalışmasında da, İslami iktisat çalışmaları açısından hayli yüksek bir performans ortaya koyuyor.
25.07.2008

Uzun yıllar Türkiye'deki üniversitelerde çalıştıktan sonra İbrahim Erol Kozak Hoca şimdi herhalde Amerika'nın en saygın üniversitelerinden Indiana State' (Bloomingtown) te görev yapıyor. Kitap ilk yayınlandığı 1984 yılından sonra Hoca tarafından neredeyse iki misli büyütülmüş ve son baskısı, Hoca'nın uzun yıllar boyunca topladığı notlarla çok zenginleştirilmiş olarak okuyucunun karşısına çıkıyor. İlk halinde İbni Haldun üzerine yapılmış bir çalışma iken; kitap bu son versiyonu ile İslam iktisat ve sosyal yaşamını anlatan çok güzel bir metin haline dönüşmüş durumda. Batı'nın ve İslam alemi'nin düşünceleri, fikir tartışmaları, düşünce ekolleri karşılaştırmalı olarak verildiğinden, 352 sayfalık çalışmanın her satırı birbirinden değerli notlarla dolu.
25.07.2008

Otuz yıldır İslam Ekonomisi üzerinde çalışan Sabri Hoca'nın ilk çalışması. Çok canlı bir iktisadi hayatın hüküm sürdüğü o günün İslam dünyasında Gazali'nin ekonomi konusundaki tesbitleri elbette mühim. Diferansiyel hesap konusunda bile kafa yoran Gazali, ekonomi konusunda bir İslam alimi olarak çağındaki doğru ve yanlış görüşleri değerlendiriyor, İslami açıdan. İslam ekonomisine merak duyanlar/çalışmak isteyenler Sabri Hoca'nın önce bu kitabını, sonra Abdulaziz Duri'den yaptığı tercüme "İslam İktisat Tarihi'ne Giriş' i, sonra da Hoca'nın magnum opusu (başyapıtı) "İktisat Tarih ve Toplum" u okumalılar. S.Orman'ın İslam Ekonomisi konusundaki esas başyapıtı ise herhalde henüz tamamlanmadı.
24.07.2008

Sabri Hoca'nın eseri tarih felsefesi alanında dünya çapında bir çalışma. Kitabın 12 bölümünün hepsi de şaheser çalışmalar (usulu fıkıhtan demokrasiye izin çıkardığı bölüm hariç) bütün sosyal bilimcilerin okuması gereken bir çalışma