Toplam yorum: 3.081.289
Bu ayki yorum: 967

E-Dergi

Sami Terzi Tarafından Yapılan Yorumlar

26.03.2024

Sait Faik Hikâye Armağanı sahibi Ahmet Büke, hikâye anlatıcılığı rolünü bu kez roman türünde sergilemiş.1950'lerin Türkiye'sine uzanan Deli İbram Divanı, okuyucusuna denizcilik terimleriyle, deyimleriyle zengin bir edebî sofra sunuyor. Osman'ın hayatı ile örülü ana hikâyeyi yan hikâyeler besleyen yazar, finale dek merakı canlı tutarken karakterlerin duygu dünyasını derinlemesine ele alışıyla okuyucularıyla metin arasında sağlam köprüler kuruyor. Zihninize hemencecik yerleşen damıtılmış üslûptan kopmak istemiyorsunuz.

Deli İbram Divanı'nın başarısı, yazarının emeğinde saklı. Ahmet Büke hazırlık sürecinde 1,5 yıl boyunca teknelerde yattı, tekne tamir etti, yelken basmayı öğrendi, denize daldı, İzmir, Ege Havzaları tarihi için arşivde çalıştı. Denize daha önce ilgi duymayan yazar, Deli İbram Divanı'nda anlattığı hikâyeleri 1,5 ayda tamamladı.

İntikam, aşk, tabiat, şükür, nimet, dostluk, siyaset romana tutunan kavramlar diyebilirim. Basmakalıp hikâyelerden sıkılanlara tavsiyedir.
21.03.2024

Liyakat hikâyeleri tarih boyunca ilgi çekmiş, inişli çıkışlı, sürprizlerle bezeli uzun yolda yaşananlar şahitlerine, işitenlere nice ibretler sunmuştur.

Saygın Ersin, romanını kaleme almadan önce Osmanlı yemek kültürü, yönetici-halk sınıfı, gündelik hayatın renkleri, o devrin gözde yemek tarifleri bahislerine etraflıca eğilmiş, titizlikle notlar almış. Bu notların ışığında ilgi çekici, bıktırmayan bir kurguyla romanını şekillendirmiş.

Pir-i Lezzet'te Tanrı vergisi bir yeteneğin hikâyesi var. Aşçılık sanatının zirvesi Pir-i Lezzet, izleri, akisleri çağlar boyunca silinmeyen bir pâye. Pâyeye erişmek ömrün verimli yıllarını çalışarak, ustaların dizinin dibinde vakit geçirerek mümkün.

Kahramanımızın macerasını okurken aşka da yelken açıyor, kalbinden, zihninden geçenlere, sırlara vâkıf oluyorsunuz.

Doyurucu bir final, incelikli tasvirler, komplolar, sıra dışı şahsiyetler sizi bekliyor. Pir-i Lezzet için 2023'ün en akıcı romanlarından diyebilirim.
28.04.2023

Eserin minik kahramanının ismini işitince mâzimizin diğer kahramanlarını hatıra getiriyorsunuz: Süleyman Çelebi, Evliyâ Çelebi, Kâtip Çelebi.

Çelebi, evvelden "efendi, beyefendi" kişiler için tercih edilen unvanlardandı. İlmiyle, irfanıyla mâruf şahsiyetlere yakıştırılan bir kelimeydi. Yazar Tuğçe Şifa Zorlu, kahramanın olgunluğuna, probleme bulduğu akılcı çözüme işaret ederek zihinlere tohum ekiyor.

Pişmaniye ustası babanın kıvrak zekâlı oğlu, can sıkan bir haber, bozulan moraller... Moralimiz yerle yeksân olunca ne yaparız? Hiçbir şey. Bizi eyleme geçirecek hücreler hissizleşmiştir. Hissizliği süratle atlatabilirsek çözüme ilişkin fikirlere yer açarız.

Pişmaniye Dükkânı, etkili problem çözme hikâyesine örnek. Problemleri yetişkinler çözer, çocuklar pasif kalır diyenleri ters köşe bir kurgu bekliyor.

12.01.2023

Eser, yıllara dayanan birikimin, çocuklarla doyurucu vakit geçirmenin, onları gözlemlemenin neticesi.

Tuğçe Şifa Zorlu, aile merkezli çalışmalarıyla, çocuk edebiyatına katkısıyla, seminerleriyle, atölyeleriyle şuurlanmak isteyen ailelerin gönlünde kendine geniş bir yer buldu. Oyna Evlâdım Oyna, çocuk ile arasında sağlam bir köprü kurmak isteyen herkes için kaleme alınmış. Köprünün malzemesi oyunlardan geliyor. Çocukların dünyasında her materyal oyuna dönüşebilir. Bazı oyunlar ise asırlara meydan okur, popülerliğini hiç kaybetmez.

Oyna Evlâdım Oyna, getirdiği öneriler ile ailelerin kat etmesi gereken mesafeyi kısaltıyor, onlara şevk veriyor.

17.01.2022

Alpaka, devegiller familyasından, yünü için beslenen, Güney Amerika'ya yaygın şekilde görülen bir deve türü.

Yazar Tuğçe Şifa Zorlu, metnin merkezine bu sevimli hayvanı yerleştirmiş. Çiftlikte geçen harika bir dostluk hikâyesine şahitlik ediyorsunuz. Ekonomik zorluklar bazı hayalleri imkânsız hâle getirse de hiç ummadığınız yerden kapılar açılabilir, kalbinizi sevginin son kullanma tarihi olmayan merhemi sarabilir.

Alpaka Kabarık yazar-çizer uyumuyla da dikkat çekiyor. Göz okşayıcı çizimler nispeten uzun görünen metinle bütünleşiyor ve ortaya tekrar tekrar okunmayı hak eden müşfik bir metin çıkıyor.

Saha testlerinde 2-3 yaş arası çocukların eserin resimlerine bayıldığı, 4 yaşın üstündeki miniklerin ise metin-resim birlikteliğine sıcacık tepkiler verdiği gözlemlendi.

Nesil Yayınları'nın itinalı baskısını da es geçmeyelim.

Keyifli okumalar diliyorum.