Toplam yorum: 3.080.622
Bu ayki yorum: 300

E-Dergi

Mehmet Zeki Tarafından Yapılan Yorumlar

25.04.2021

Olumlu yorumları yayınlayıp olumsuzları sümen altı etmeniz gözümden kaçmadı bu kitap beş para etmez ilgilenenlerin bilmeye hakkı var
17.04.2021

Anitta’nın Laneti, bir dizi Hitit hikâyesinden oluşuyor. Hititler, milattan bin sekiz yüz yıl kadar önce bilinmeyen bir yerden ya da Hurri ülkesinden Anadolu’ya geliyorlar. Kuşşara şehir devletini kuruyorlar öncelikle ki burası henüz bulunabilmiş değil. Anadolu’da yerleşik bulunan Hattiler ile zamanla kaynaşan Hititler savaş arabaları sayesinde kendilerine bağlı olan şehir devletlerinin sayılarını artırıyorlar.
17.04.2021

Son Endülüslü, iç içe geçmiş üç öyküden oluşuyor. Birincisi, okuma meraklısı bir Mısırlı ki yazarı temsil ediyor. Bir gün eline eski bir eser geçer ve bakar ki İspanya’daki son Müslümanlardan olan Moriskolardan birisi tarafından yazılmış bir günlüktür bu. Günlüğün içinde de Gırnata’nın son beş gününü anlatan başka bir günlük vardır. Yazar günümüzde yaşar, Morisko 1800’lerin başlarında yaşamıştır, Gırnata 1400’lerin sonlarında teslim edilmiştir.
17.04.2021

Zerdüşt inancının İran’da zayıflamaya yüz tutmuş olması, Büyük İskender’in İran’a girdikten sonra bütün din adamlarını öldürtüp bütün dini metinleri yok etmesi sonrasında başlayan bu zayıflama üzerine din adamları toplantılar yaparak içlerinden birisini öbür tarafa gönderme kararı alıyorlar. Ardâvîraf kelimesi kutsal kişi anlamına geliyor. Kura çekme sonucunda Ardâvîraf seçiliyor seyahat için.
17.04.2021

Asafnâme, Kanuni Sultan Süleyman’a sadrazamlık yapmış Lütfi Paşa‘nın, kendisinden sonra gelecek sadrazamlar için hazırladığı ufak bir rehber. Bu ufak rehberi değerli kılan, Paşa’nın devlet işlerinde kazanmış olduğu muazzam tecrübeyi çok basit bir şekilde yazıya aktarmış olması. Lütfi Paşa, 2. Bayezid dönemi itibariyle çeşitli kademelerde devlete hizmet etmiş, Kanuni Sultan Süleyman zamanında sadrazamlığa kadar yükselmiş ve padişahın kız kardeşi ile evlenerek saraya damat dahi olmuştur. Daha sonra saray entrikaları neticesinde görevinden azledilen Paşa, bir köşeye çekilmiş ve kendisini ilime adamıştır. Asafnâme de işte bu dönemin eserlerinden biri.