Toplam yorum: 3.078.222
Bu ayki yorum: 5.100

E-Dergi

Super Nova Tarafından Yapılan Yorumlar

04.12.2004

Ünlü ekonomist John Kenneth Galbraith “İktisat Tarihi” kitabında iktisat biliminin tarihini günün ekonomik ve tarihsel koşulları ile bir paralellik içersinde anlatıyor. Dolayısıyla iktisat bilgisiyle tarih bilgisini bir arada bulabileceğiniz zevkle okunacak bir eser.
18.04.2004

Yenilik İktisadı
Schumpeter, kapitalist sistemin büyümesinde girişimcilerin rolünü ve teknik ilerlemelerin girişimciler tarafından üretime uygulanmasına, yani kendi deyimi ile yenilikleri (innovations) en önemli etken olarak görmüştür. Schumpeter, beş tür yenilik olduğunu söylemektedir: Piyasaya yeni bir malın, yeni bir tipin veya kalitenin sürülmesi, Üretime yeni bir tekniğin uygulanması, Yeni piyasaların keşfedilmesi ve yaratılması, Yeni bir hammadde veya yarı mamul kaynağının bulunması ve Endüstrinin reorganizasyonu. Bu tür konuları araştırarak kapsamlı bir kitap eser ortaya koyan, “Yenilik İktisadı”nın yazarı Profesör Christopher Freeman da İngiltere’de Bilim Politikaları alanında verilen Schumpeter ödülü sahibidir.
18.04.2004

“Çalışma İktisadı” kitabı öğrencilere yönelik bir ders kitabıdır… Çalışma iktisadı ile ilgili akla gelebilecek belli başlı tüm konular bu kitapta ele alınmıştır. Sadece Neo-Klasik iktisatın değil, çalışma İktisadının da alternatif yaklaşımları bulunmaktadır. Kitabın en önemli özelliği yazarların bir tek hakim görüşe bağlı kalmadan alternatifleri de yansıtmaya çalışmalarıdır…
25.02.2004

Romana göre üretimin temeli:
Üretimin temelinin ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Örneğin elektrik üreten bir jeneratöre bakın, onun düşünme yeteneğinden yoksun kas gücü sahibi insanlar tarafından üretildiğini söyleyebilir misiniz?
Bir buğday tohumunu, üretimi ilk defa gerçekleştiren insanın zekasını miras almadan, büyütmeye çalışın. Sadece sağa sola koşturarak yiyecek elde etmeye çalışın - bütün bunlardan sonra üretimin ve dünyadaki bütün zenginliklerin temelinin insan zekası olduğunu göreceksiniz.
Ama siz paranın gücü olanın, zayıf olanın pahasına, kazanıldığını söylüyorsunuz. Güçten ne anlıyorsunuz? Bu güç silah veya kasların gücü değildir.Zenginlik düşünme kapasitesine sahip insanın ürettiğidir. O zaman yeni bir motor icat eden kişi, bunu icat edemeyenin pahasına mı para kazanmış oluyor? Para zeki insanın, aptalın pahasına kazandığı bir şey mi? Hırslı olanın, tembel olanın pahasına kazandığı bir şey mi?
Para, yağmalanmadan veya gasp edilmeden önce, yaratılmak zorunda ve paranın yaratılmasını her dürüst insan kendi gücünün sınırları oranında gerçekleştirebilir. Dürüst insan, ürettiğinden daha fazla tüketemeyeceğinin farkında olan insandır.
25.02.2004

Bu konuşma romanda büyük bir miras sahibi, bakır madenleri sahibi, Galt'ın en yakın arkadaşı ve grev çağrısına ilk katılan Francisco d'Anconia'nın yaptığı bir konuşma:
"Demek paranın bütün kötülüklerin temeli olduğunu düşünüyorsun?" dedi Francisco d'Anconia. "Peki para neyin temeli, onu hiç düşündünüz mü? Para bir değişim aracıdır ancak hizmet veya mallar üretilmediği ve bunları üreten insanlar olmadığı sürece varlığının hiç bir anlamı yoktur. Para, ticaret yolu ile bir değere karşılık bir değer vermek isteyen insanlar arasında değiş-tokuş isteğinin maddi bir şeklidir. Para, sizin ürününüzü gözyaşları ile ele geçirmeye beleşçilerin, sizden zorla almaya çalışan yağmacıların kullandığı bir araç değildir. Para sadece üreten insanlar için bir anlam ifade eder. Sizin kötü bir şey dediğiniz bu mu?
Çabanızın karşılığı olan bir parayı kabul ettiğiniz zaman, bunu sadece başkalarının ürünlerini onların rızası ile alabilmek için kabul edersiniz.Bu inanç, paranın kendisine değer veren beleşçiler veya yağmacılara uygun değildir. Ne gözyaşı denizleri ne de dünyanın bütün silahları cüzdanınızdaki kağıt parçalarını yarın da tok kalmanızı sağlayacak ekmeğe dönüştüremez. O kağıt parçaları, üreten insanın enerjisi üzerindeki iddianızdır. Cüzdanınız, dünyanın bir yerlerinde paranın kökeninin ahlaki bir prensip olmadığına inanan insanların bulunduğuna dair umudunuzdur. Sizin kötü dediğiniz şey bu mu?