Toplam yorum: 3.086.295
Bu ayki yorum: 5.982

E-Dergi

f.tekke Tarafından Yapılan Yorumlar

14.06.2010

evvela, almanızı kesinlikle önermeyerek sözüme başlamak isterim. Kİtap, bölüm araştırma görevlileri tarafından hazırlanmasından dolayı tam bir araştırma çalışması niteliğinde. Anlatılmak istenenler teoriler, yazarların yorumlarıyla iyice harmanlanarak okuyucuya sunulmuş ki, bu tam olarak akademik makale olmaktan öte köşe yazısını andırmakta. Dolayısıyla konu ile ilgili bilgi edinme amaçlı olarak başvurulması gereken kitaplar arasında gösterilemez.

Tayyar Arı, Uluslararası ilişkiler teorileri isimil kitabıyla size aradığınızı sunmaktadır.
14.06.2010

Trabzon'u Anlamak kitabı, editörlerin de kitapta sıkça dile getirdikleri gibi sadece Trabzon'u anlama yolunda atılan bir adım; bu yolda yapılması düşünülen çalışmalara kılavuzluk edebilecek, ve esasında konu ile ilgili alanında uzman kişileri göreve davet etme amacı taşımaktadır. Trabzon'u bir kitapla anlamanın mümkün olacağını düşünecek kadar iyimser olmayan ancak, düşünsel anlamda fikir yürütebilme ve zihin egzersizi yapabilme adına Trabzon hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin okumasının faydalı olacağı bir kitap.

Eklemekte fayda var; kitap, derleme olması yönüyle içeriği akademisyen, tarihçi, edebiyatçı ve yerel tarihçilerin katkılarından oluşmaktadır. Dolayısıyla, alanında uzman kişilerin görüşleriyle desteklenmiştir.

Okunması tavsiye olunur.
16.03.2010

Osmanlı İmparatorluğunda gerileme dönemiyle birlikte devlet sisteminde meydana gelen bozulmalar, dönem itibarıyla Avrupanın modern yapısının örnek alınması ve bunun yeni reformlar hareketleriyle uygulanmak suretiyle giderilmek istenmiştir. Bu amaçla, Avrupa'da yaşanan gelişmeler yakınedilmek istenmiştir. Dönemin itibariyle avrupanın gözlemlenmesi de oralara elçiler, devlet temsilcileri gönderilerek yapılmaktaydı. Eliler, oradaki gelişmeleri yakînen takip ediyor ve saraya bilgi arz ediyordu. Saray da bu bilgiler ışığına reform çalışaları (ya da örnek alma) yapmaktaydı.

Söz konusu kitap, Avrupanın yakından takip edilme sürecinde osmanlının bölgeye gönderdiği elçinin (Seyyid Abdurrahim Muhib Efendi) Avrupa'yı anlattığı gözlmlerine yer vermektedir. Kitabın, dönemin batılı anlamda çağdaşlaşma politikalarını anlama bağlamında ciddi ipuçları vereceği kanaatindeyim. Batıtılaşma sürecini iyi tahlil etmek isteyenlerin başvurması gereken kitapların başında gelmektedir.