Toplam yorum: 3.078.622
Bu ayki yorum: 5.500

E-Dergi

Mutlu ADAK

Tarihçi ve tarihî coğrafyacı bir akademisyen olarak düzenli yeni çıkan kitapları takip eden ve alanındaki kitaplar hakkında kaynak bilgisi ve kritiğine sahip biri. Alanım Orta Çağ tarihidir. Özellikle yerel tarih, Beylikler Dönemi Anadolu Tarihi, Çaka Bey, Aydınoğulları, Batı Anadolu Beylikleri, Anadolu Selçukluları gibi konularda çalışmakta ve yazmakta. Okumak vazgeçilmezleri arasındadır.

Mutluadak Tarafından Yapılan Yorumlar

23.04.2024

Osmanlı Devleti’nde özellikle XVII. yüzyıla kadar şehzadelerin öldürülmesi bir gelenek olarak var oldu. Bu öldürme/öldürülme geleneği üzerine yapılan çalışmalar incelendiğinde bu konuya siyasî ve hukukî boyutlarıyla yaklaştıkları görülmektedir. Ancak Korkmaz’ın çalışması literatürde eksik kalmış bir noktaya odaklanıyor: duygusal boyut!
Şehzadelerin katledilmesi geleneğini duygusal boyutu ile inceleyen ve literatüre katkı sağlayan bir çalışma olmuş.
İstanbul halkı 1595’te kendilerini derinden etkileyen bir olaya ilk kez şahitlik ediyordu. Çeşitli büyüklükte tam 19 tabut Topkapı Sarayından aynı anda çıkıyordu…
26.03.2024

XV. yüzyılın önemli tarihçilerinden Mîrhând’ın kaleminden Fâtımîler ve İran İsmailîlerinin anlatısını içeren önemli bir kaynak. Eseri çevirenler tarafından Şiilik hakkında genel bir bilgi ve Şiiliğin kısa tarihçesi de okuyucular için eklenmiş.
Kitaptan bazı alıntılar:
“Cevher, Bestan İhşidî’ye girmiş (M.969), Fustat ve Aynu’ş-Şems arasında bir şehir inşa etmekle meşgul olmuş ve oraya Kahire-i Muizziye (Kahire) adını vermiştir.” #kitapalıntı
“Eğer sultanın canına kastetmek isteseydim. O gece oraya saplanan hançer sultanın yumuşak sinesine saplanırdı.”
26.02.2024

Türklerden oluşan muhafız kıtalarının diğer birliklere katılması ile Abbasi askeri tarihinde yeni bir devir başlıyordu: Sâmerrâ’daki Türk Askerî Tarihi (H. 200-275/ M. 815-889)
Türklerin Abbasi devletindeki konumunu ele alıp inceleyen bu eser özgün ve kapsamlı bir çalışma olarak dikkat çekiyor. Geniş bir uzman kadronun desteği alınarak iyi bir literatür taraması ile ayrıntılı bir araştırma eseri olmuş.
27.01.2024

Hândmîr tarafından kaleme alınan Orta Çağ dönemindeki Vezirler hakkında önemli kaynaklar arasında yer alan eserin Selçuklu vezirlerini konu edinen kısmının çevirisini içeren bir çalışma.
Selçuklu vezirlerinin genel karakter özellikleri ve vezirlikteki hayatları hakkında çarpıcı bilgilerin yer aldığı eser incelendiğinde her bölüm sonunda kısa Farsça beyitlerle nasihatler de verilmiş.
17.01.2024

Ülkemizde belli bir süredir organize edilen Genel Türk Tarihi Çalıştaylarının IV.nün sonucunda hazırlanan bu kitapta 27 çalışma bulunmaktadır. Çalışma Prof. Dr. Orhan Doğan’ın ve Doç. Dr. Hikmet Demirci’nin editörlüğünde hazırlanmış.

Bu çalıştayda ve eserdeki önemli bir husus bulunmaktadır: “vefa”. Son yıllarda kaybettiğimiz Genel Türk Tarihçilerinden Mustafa Kafalı, Salim Cöhce, Abdülkadir Donuk ve benim de hocam olan Enver Konukçu’nun hayatları ve çalışmalarını anlatan birer bölüm yazılarak güzel bir vefa örneğidir. Bölümleri kaleme alan hocalarımızı tebrik ederken vefat eden değerli hocalarımızı rahmetle ve özlemle anıyorum.

Genel Türk Tarihinin güncel sorunlarının ele alındığı çalıştaydaki çalışmaların okuyucuya bu şekilde bir başucu kaynağı olarak sunan @selengeyayinevi ‘ne ayrıca teşekkür ediyorum.