Toplam yorum: 3.101.059
Bu ayki yorum: 5.600

E-Dergi

murat aytar Tarafından Yapılan Yorumlar

22.06.2024

1945 doğumlu Selçuk Güven 1970 yılında İ.T.Ü.’den mezun Elektrik Yüksek Mühendisi. Yokluklar içerisindeki ülkemizde aranıp da bulunamayan, yabancı dil bilen, toplumumuzdaki seçkinliğini hak eden biri olarak yaşamına başlamış. 2021 yılında 76 yaşındayken gözünü budaktan sakınmadan özyaşamöyküsünü yazmış. Yazar yaşamını elektrik mühendisliğindeki devamlı olarak maksimum ile minimum arasındaki gidip gelme durumunu tarif eden sinüzoidal eğriye benzetmiş. Bir ülke, donanımlı ve çalışkan insanına en kötü ne yaşatabilir ? Üstelik bu insan ihtiyacı olmadığı halde, 60’lı yaşlarında hiçbir şeyden nasibini almamış Afganistan’a bile gidip çalışmayı göze alabilecek kadar fedakarken. Kitabının Memleketimden Adalet Manzaraları bölümünde, orta yaşlarında haksız yere gözaltına alındığını unutamayıp, isyan etmiş, polis beni döver ya da eziyet ederse çocuklarımı alıp yurtdışında yaşayacağım, ne beyinsiz insanların elindeyiz diye bile yazmış. Okuduklarınıza inanamıyorsunuz. Okumanızı öneririm.
22.06.2024

Ne Nedir?’de Şengör medeniyeti oluşturan temel kavramlar üzerine düşündüklerini aktarıyor.Kitabın öncelikli amacının bazı toplumların neden yeterince gelişim gösteremediklerini düşündürmek olduğunu söyleyebiliriz. Şengör duygusallığa yer vermeden bilimsel yasalara dayanarak konuları irdeliyor.Fakat bunu öylesine ustalıkla yapıyor ki okurken içeriğe odaklanmakla ilgili sıkıntı yaşamıyorsunuz. Örneğin astrolojinin zırva olduğunu anlatırken gökbilimci Kepler’in İmparator Rudolf’a falcılık yaparak geçindiğini , Osmanlıcılık başlığında Padişah 2. Selim’in İngiliz literatüründe Selim the Sot (Ayyaş Selim) olarak geçtiğini , Bilim Nedir başlığında ise Fransız Devrimi’nde haksız yere giyotine giden modern kimyanın kurucusu Lavoisier’in arkadaşına kafam kesilince göz kırparsam şuurum açık demektir , ona dikkat et diyerek son deneyini yaptığını araya ekleyiveriyor. Kitaptaki konularla ilgili kafa karışıklığınız varsa okuduktan sonra ortadan kalkacağından emin olabilirsiniz. Satın almalısınız.
13.06.2024

Rıfat N. Bali’nin alanında yeterli çalışma yapılamayan,modern Türk sosyal yaşamının şifrelerini çözen mükemmel kitabı.Kitap 1980-2000 dönemini kapsayan basın arşivi taraması sonucunda derlenenlerle oluşturulmuş ve 20 yıl gibi kısa sürenin sonunda Amerikan kültürünü referans alan Türk toplumunun değişimini açıklamaya çalışıyor.Okuyunca tüketimin neden insanların kimliklerini belirleyen en önemli unsurlardan biri haline geldiğini , Beyaz Türklerin neden korunaklı sitelere yerleştiklerini,işadamlarının neden entelektüel görünmeye çalıştıklarını daha iyi anlıyorsunuz.Bali, kitabında gazetecilerin iktidara yakın olanlarının Türkiye’yi işadamları ve siyasetçilerle birlikte yönettikleri yanılgısına kapıldıklarını da vurgulamış.Bali toplumdaki ötekileri de tarif etmiş, Anadolulu muhafazakar kişiler, iyi eğitim, yabancı dil, güçlü siyasetçi, bürokrat, gazeteci ve işadamlarından oluşan ilişkiler ağı içinde yer almak gibi niteliklere sahip olmayıp “kenarda kalanlar”.Peki siz hangi gruptansınız?
01.06.2024

1926 doğumlu usta inşaat mühendisi Halim Ağaoğlu'nu ne yazık ki kitabı yayımlandıktan birkaç ay sonra yitirdik. Kendisi İTÜ'den Süleyman Demirel'in, liseden de Erdal İnönü'nün sınıf arkadaşıdır. Son zamanlarda bu kitabın içeriğine benzer içeriklere sahip olan başka kitaplar bulmak oldukça güçleşti. Eğer yapım işlerinde çalışan mühendislerden biriyseniz, kitabı satın almalısınız. Aslında kitabı almak için mühendis olmanıza da gerek yok. Kitap aynı zamanda ülkemizin 2. dünya savaşının son yıllarından 1970 lere kadar olan dönemindeki koşullarını da oldukça yalın olarak aktarıyor. Eskiden Karayolları şimdikine göre çok daha saygındı. Teşkilatın düsturu Halil Rıfat Paşa'nın "Gidemediğin yer senin değildir" sözü ile ifade edilirdi. Çalışanlar ülkemizin modernleşmesi için canla başla mücadele ederler yokluk, gece, gündüz, yaz, kış, mesai vb kavramları tanımazlardı. Zorlukların üstesinden gelecek karakterdeydiler. Ölenlerin ruhu şad olsun, kalanların da hepsine selam olsun.
16.05.2024

Cehaletten Kurtulma Sanatı gibi tuhaf bir isimle satışa çıkarılması epeyce güldürdü. Bu isim yayınevinin satışları arttırmak için dikkat çekme çabası olabilir diye düşündüm ve Celal Hoca ile ilişkilendirmedim. Düşünsenize bu isimdeki kitabı arkadaşınıza nasıl hediye edersiniz ? Al da oku seni gidi cahil der gibi. Adıyla tezat oluştururcasına içeriği çok iyi, Celal Hoca'nın kendine biçtiği toplumu aydınlatma görevine uygun olarak , saydığı kişilerin etkileyici özelliklerini vurguladığı çok kısa biyografilerinden oluşuyor. Bu tür kitapları okumayı çok seviyorum. Kitaptaki kişiler arasında Fatih Altaylı ile İlber Ortaylı'da var.