Toplam yorum: 3.081.820
Bu ayki yorum: 1.500

E-Dergi

Fikret Birdişli Tarafından Yapılan Yorumlar

22.03.2015

Bu alanda güvenilir bir başvuru kaynağı. Yazarın konunun detaylarına olan hakimiyeti titiz bir çalışma yürütüldüğünün delili. Tarafsız bir bakış açısına sahip denilebilir. Çünkü Emperyalist devletlerin tutumu yüzeysel geçilmiş.
06.06.2012

Kitabın "Diplomatik Müzakereler" konusunda müstakil bir eser olması araştırma kolaylığı sağlıyor. Fakat konunun akıcılığı zayıf. Zaman zaman birden farklı bir konuya geçtiğinizi sanabilirsiniz. Mesela kültür ile ilgili açıklamalar yapılırken konunun bağlamından uzaklaşıldığı hissediliyor. Aynı şey AB ile ilgili anlatımlarda da var. Birden sanki müzakere ile ilgili değil de AB ile ilgili bir kitap okuyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz. Bütün bunlardan daha önemlisi kitap bilimsel tarafsızlıktan uzak ele alınmış. Okuyucuyu yönlendiren değer yargıları içeriyor. Örneğin sayfa 64'de " Oysa dini motifleri ağır basan bir hükümetin kapsamlı kadrolaşma faaliyetleriyle bu zorlukların aşılması zor...." gibi yargı içeren birçok saptama var. Bunun gibi somut olgulara dayandırılmayan yargılar akademik bir kitabın değerini ciddi anlamda düşürür. Bu nedenle ben bu kitabı "üzülerek" bir kaynak olarak kullanmaktan vaz geçtim.
06.06.2012

Recm konusunda bulabildiğin en kapsamlı ve tatmin edici çalışma bu kitap oldu. Kitap bir doçentlik çalışması olarak hazırlandığı için kullanılan dilin akademik olması normal. Ayrıca hassas bir konu olduğu için üslübun dikkatlice seçilmesi önemli. Kafamdaki düşünceleri netleştirdiği için bu kitabı oldukça yeterli buldum. Sn. Y.Ziya Keskin'e teşekkürlerimi sunarım.
19.12.2011

Konu son derece ilginç ve çok önemli olmasına rağmen bu kitapta konunun ele alınışı oldukça özentisiz. Sadece tarihsel olayları oluş sırasıyla ard arda sıralamak, kişilerin sözlerini ve davranışlarını kendi bağlamından kopuk bir biçimde ele alarak sonra tüm yaşamlarını içerecek biçimde genelleme yapmak, kişilerin servet konusundaki durumlarından yola çıkarak bir sonuca ulaşmak bana göre çok hatalı. Ayrıca kitabın kaynakçası çok yetersiz ve bu konularda muteber olmayan insanlardan çok fazla yararlanılmış gibi görülüyor. Bu konuyu sosyal psikolojiden de anlayan biri ele almalıydı. Tüm bu eksikleriyle birlikte yazar aslında çok önemli bir konunun ucunu yakalamış ama maalesef hakkını verememiş.
26.09.2011

Karşılaştırmalı Siyasal rejimler ya da Çağdaş Devlet Düzenleri kapsamındaki derslerde faydalanılabilecek ender içeriğe sahip bir kitap. Üzerinde az çalışılmış olan Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin siyasal yapısı hakkında ayrıntılı bir bilgi sağlaması açısından son derece değerli bir kaynak eser olduğunu düşünüyorum.