Toplam yorum: 3.101.059
Bu ayki yorum: 5.600

E-Dergi

ismail hakkı eröz Tarafından Yapılan Yorumlar

18.07.2024

Kitap okumaya ya da herhangi bir branşta uzmanlaşmaya (kişisel olarak) ve ilim öğrenmeye başlamadan önce okunması gereken bir eser. Bu kitap neyi, nasıl ve ne şekilde okumalı, çapraz okuma, okurken hangi yöntemleri kullanmalı, yatay ve dikey öğrenme metotları, kaynak seçimi, akademik öğrenme, zaman yönetimi gibi konuları ele alıyor. Üslubu sürükleyici ve anlaşılır. Öncelikle öğrenci ve eğitimcilere aynı zamanda herkese tavsiyemdir.
“Yaşama dair meşguliyetler, hayatı ciddiyetle gözlemleyenler için boşa giden vakitler değildir.”
“Hayat, kendinizi yokuş aşağı bıraktığınızda iyi yerlere ulaşacağınız bir yol değildir.”
03.07.2024

Dijital bağımlılık çağında neredeyse birçoğumuzun önemli bir parçası haline gelen sosyal medyanın (dolayısıyla internet – telefon) tehlikelerini (trollük, yalan haber, deepfake, kutuplaşma) ve nasıl kullanılması gerektiğini dini ve ahlaki açıdan anlatan yol gösterici bir eser. Yazarın dediği gibi “Bu kitap din, iletişim, popüler kültür ve psikoloji kavramları etrafında bir okuma sunmayı amaçlamıştır.”
Vazgeçemiyorsak doğru kullanmasını öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Dili anlaşılır. Özellikle çocuklar/gençlerin, anne ve babaların ve eğitimcilerin mutlaka okuması gereken bir kitap.
01.07.2024

Yazar bu kitabında “Bir yer nasıl/ne şekilde gezilir ve nerelere gitmeli?” sorusuna kendine özgü bakış açısıyla cevap veriyor. Hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde (Asya, Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu) gezdiği yerleri tarihçi birikimiyle bizlere aktarıyor.

Okumaya değer bir eser. Özellikle seyahat tutkunlarının kaçırmaması gereken bir başucu/rehber kitabı. Seyahate çıkmadan önce göz atmakta yarar var.

Yazarın dediği gibi "Bir şehri ilk defa görüyorsanız, bir dakika bile dinlenmeyeceksiniz.Yürüyeceksiniz. Gençseniz ve bir şehirde gönlünüzce yürüyemiyorsanız orayı gezdiğinizi söyleyemezsiniz.
Bir şehre ilk defa gidiyorsanız çok yoğun bir program yapacaksınız, illaki yorulacaksınız." "O şehir hakkında her fırsatta okuyacaksınız, hatta şehri gezerken bile okuyacaksınız. Yirmi saat geziyorsanız mesela, iki saat okuyacaksınız."

23.05.2024

Kitabın konusu 800 – 1200 tarihleri arasında (kültür ve medeniyet, teknoloji, ticaret, ekonomi vs ) Orta Asya da bir aydınlanma olduğu ve bunun dünyaya/Avrupa’ya ışık tuttuğudur. O dönemdeki yönetimlerin, Nizamülmülk, İbn-i Sina, Razi, Ömer Hayyam, Bîruni, Buharî, Gazalî gibi birçok bilim insanının hangi şartlarda hangi konularda (matematik, tıp, astronomi, coğrafya, fizik, mühendislik, sanat - edebiyat ve kültür, ilahiyat, felsefe) katkılar yaptıkları anlatılıyor. Aynı tarihsel dönem bazıları tarafından “İslam’ın Altın Çağı” olarak kabul ediliyor. Bu fikirde yabana atılacak bir fikir değil.

Herkese ve özellikle tarih meraklılarına tavsiyemdir. Eser ciddi bir araştırma ürünü. Yazarın bazı görüşlerine katılmayabilirsiniz. (benimde katılmadığım görüşleri var.) Buna rağmen akıcı bir dille yazılmış okumaya değer bir eser.
07.05.2024

“En iyi planları farelerin ve insanların sıkça ters gider."
Bu kısa hikayede iki farklı karakter üzerinden bir çok konu işlenmiş; sadakat, sabır, ırkçılık, yoksulluk, dostluk, yalnızlık, sevgi…
Okumaya değer bir eser. Tavsiye ederim.
#alıntılar
"İnsan çıldırır kimsesi yoksa"
"İnsanın yüreğinin iyi olması için akla ihtiyacı yoktur."
“Kitaplar işe yaramaz. İnsanın can yoldaşına ihtiyacı var.”
“Artık başımızda dert tasa olmayacak. Kimse kimseye kötülük etmeyecek, kimse kimsenin ekmeğini çalmayacak."