Toplam yorum: 3.081.820
Bu ayki yorum: 1.500

E-Dergi

Tuğçe Güneş Tarafından Yapılan Yorumlar

23.04.2024

Savaş yalnızca cephedeki insanları öldürmüyor. Geride kalanları açlıkla, sefaletle, hayallerini, umutlarını ve en önemlisi de insanlığını öldürüyor. Temel Çavuş ve ailesinin yaşadıkları bize bir ders olmalı.Kitabı okurken ağlamamak neredeyse imkansız. İnsanlık öldü bir yerlere sıkışıp kaldı sözünü bu kitapta çok hatırlayacaksınız. Temel çavuş şehit olduktan sonra ailenin evden çıkartılması, topraklarının ellerinden zorla alınması, şehit çocuklarına bir hayvan bağırsağı bile çok görülmesi, Şakirenin evlatlarının birer birer kayıp gitmesi, ailenin açlıktan çektiği sıkıntıları okurken hissetmemek neredeyse imkansız. Gün yüzü görmeyen şakire sırf bir kuruş parası yüzünden sakat bırakılıp öldürülmesi ise insanın para uğruna yapacağı çirkinlikleri gözler önüne seriyor. Bu hikayeyi belki sadece Şakire değil Şakire gibi o yıllarda nice analar yaşadı. Dinamo, bize yalnızca o yılları Şakire ismindeki karakter adı altında anlattı. Yaşanan olaylar bir dram değil,bir ders olmalı bizler için.
11.04.2024

Bu kitap bize tüm yalınlığı ve gerçekliği ile parçalamakta olan bir devleti ciğerlerinizi titretecek bir şekilde olayları ele alıyor. Kitaptaki donan askerin yüzünün kurtlar tarafından parçalanmış olması , askerlerin ağacın dallarında uyuyup ertesi gün uyandıklarında diğer askerlerin donarak ölmesi en hüzünlü kısmıydı. Askerlerin açlıktan, yorgunluktan bitap düşmesi halinde saatlerce zorlu kış şartlarında ayaklarında çarık ve sırtlarında doğru dürüst kaput olmamasına rağmen düşmanla savaşmaya gitmeleri, açlıktan atın yediği arpaları yemesi tarifi zor. Vatan uğruna yaşanmış bu insanlık dışı dramı herkesin zorunlu olarak okuması gerektiğini düşünüyorum.. Bana Mehmet Akif ' in şu sözünü hatırlattı: ' Bastığın yerleri toprak Son zamanlarda diyerek geçme, tanı, düşün, altındaki binlerce kefensiz yatanı'. Okurken ağlamamak neredeyse imkansız. Vatan uğruna yaşanmış bu insanlık dışı dramı herkesin zorunlu olarak okuması gerektiğini düşünüyorum.
20.05.2023

Yorumuma Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı gibi yazmak istiyorum.
Oku, şayed sana bir hisli yürek lazımsa;
Oku, zira onu yazdım, iki söz yazdımsa.
Safahat, her Türk vatandaşının ve gencinin okuması gereken bir kitap. Dersler çıkarılacak nitelikte bir kitaptır. Her öğretmenin mutlaka ama mutlaka öğrencilerine zorunlu olarak okutması gerektiğini düşünüyorum. Kitabı okurken Akif'in yaşadığı çevreyi, bulunduğu dönemdeki buhranları anlamakla kalmıyor. Onun fikirlerini, iç çekişlerini, şark için isteği yardım çığlıklarını da duyuyorsunuz. İnsanlığın geldiği durumu, yapılan zulümleri, yaşadığı dönemdeki çalkantılı olayları da anlıyorsunuz. Safahatı bir şiir kitabı olarak değil de bir ders kitabı olarak görüyorum. 20 yaşımda bu denli güzel bir kitabı geç keşfetmiş olmanın üzüntüsünü de yaşıyorum. Bu denli bir kitabı muhakkak okuyun ve okutturun. Herkesin kütüphanesinde zorunlu olarak bulunmalı.
21.01.2023

George orwell bu kitabında fakir insanların yaşantısını, çalıştığı mutfaklarda ki bize düzenini, sefaletini, pisliğini anlatır. Günlerce aç kalmanın insanlar üzerindeki manevi ve maddi sıkıntılarını realist bir bakış açısıyla anlattığı bir kitap. Biraz anlatım bakımıyla sıkıcı olsada yinede okunabilir.
01.01.2023

Fuhşun derinliklerini, ıstıraplarını, pişmanlıklarını, mahvolan kadınların hayatını anlatan güzel bir roman. Halit Ziya fuhşun kötü taraflarından ziyade bence bir çocuğun büyümesinde annesinin nasıl bir rol model oynadığınıda anlatıyor. Bu kitaptan tanımadığımız insanlara güvenmeniz gerektiğide çıkarılabilir. Ders çıkarılabilecek bir kitaptır. Henüz okumamış olanlara tavsiye ederim.