Toplam yorum: 3.078.622
Bu ayki yorum: 5.500

E-Dergi

KY-807022 Tarafından Yapılan Yorumlar

25.07.2015

Osmanlı inhitat zamanında belirli çevreler tarafından önerilen ideolojileri tetkik ediliyor bu eserde. Bu ideolojiler; türkçülük, osmanlıcılık ve islamcılıktır. Bir makale olması hasebiyle, kısa ve nettir.
25.07.2015

Mümtazer Türköne'nin, Osmanlı'da gazetelerin yükselmesi ve böylece çeşitli konuların halka inmesiyle beraber, islamcılık fikrinin büyümesini inceliyor. Kaynak olarak, incelenen dönemin bir kaç gazetesi etrafında gerçekleşen tartışmalar temel alınmıştır. Yazarın da dediği gibi; 2. meşrutiyet öncesinin islamcılık tekamülü göz önünde bulunmazsa, 2.meşrutiyet sonrası net olarak anlaşılamaz.
09.07.2015

600 yıllık osmanlı düşünce geleneğini teşkil eden ve sosyal problemleri çözüme ulaştırmada mesned telakki edilen fıkhın, tanzimat hareketlerine koşut olarak, sosyal bilimler ile tedricen yer değiştirmesini tetkik ediyor bu eser. Bununla beraber, bu süreç içerisindeki telif ve tenakuz hareketleri gözler önüne seriliyor. Çok değerli bir çalışma.
18.04.2015

Kitap röportaj tarzında. Girizgahı Nilüfer Göle'nin çocukluğuyla başlamış olan röportaj ileriki konularda diğer kitapları üzerine yapılan ufak konuşmalar var. Diğer kitaplarından sonra yazıldığı için en son okunmalı bence.
18.04.2015

Bana kalırsa, bu kitap Modern Mahrem'e müteakiben okunmalı.
Kitabın muhtevasına gelince, DP ile başlayıp MNP, MSP, Refah ve AKP ile yükselen orta sınıf-esnaf-taşra'nın -yani merkezden çepere- yükselişini irdeliyor. Tabi bunu yazar kendisinin de dediği gibi 'bir zanaatkarlıkla(mühendislik)' ele alıyor.
Kitapta Modern Mahrem'e atıflar, neo-liberal islamcılığın kökeni, bilhassa Özal dönemi olan 1983-1987 arasındaki liberalizmin devlet eliyle uygulanışı, serbest piyasanın ve bankaların aktif hale gelmesini kuvvetlice analiz eder.
Son 50 yılımızın özeti diyebilirim -tabi ki siyasi anlamda.