Toplam yorum: 3.081.289
Bu ayki yorum: 967

E-Dergi

ganare Tarafından Yapılan Yorumlar

27.08.2021

Klasik peygamberler tarihi eserleri, genellikle pek çok zayıf rivayetle doldurulduğu için çoğu noktada boşluklar kalıyor. Ayrıca modern zamanın tarihlendirmesi, antropolik veriler nadiren bu eserlerde yer alıyor. Hocanın bu eseri bence bu alanda türkçe yazılmış en başarılı eser, bir solukta okunuyor ve insanoğlunun serencamına dair çok güzel bir resim çiziyor. Şiddetle tavsiye ederim.
27.08.2021

Yazarın emeğine saygı duymakla birlikte kitabın mesajını okuyucuya akesettirme noktasında zayıf kaldığını düşünüyorum. Yazar zaten baştan şartlanıp kafasında bir resim çizmiş ve dini metinlerde ve günlük hayattaki örf ve adetlerimizde gördüğü her simgeyi bu resmin parçalarını tamamlamak için kullanıyor izlenimi veriyor.Çoğu bölümde ilk önce iddialı bir giriş yapılıyor ancak bu iddianın detaylandırması yok. Sümerden bir tabletten veya kültten bir olgu alınıyor, modern zamanlardaki alevi geleneği içindeki bir ritüelle bağ kuruluyor. Tamam diyorsun ee, gerisi yok. "Sümeri anlamadan onu-bunu anlayamayız"kesinlikle katılıyorum, ancak içini doldurmasını bekliyorsunuz gerisi yok. Kutsal fahişenin çocuğunu babasına vermemesinden Kuran ve tevrattaki kısır kadın arasında bağ kuruluyor, doğrudur yanlıştır, ancak gerisi yok, analiz yok, az biraz ıspat yok, bağladığı konuların arası açık. Bu konu için Güngör Karauğuz'un "Adem'in Çocukları" kitabını şiddetle öneririm.
25.07.2011

açıkçası kitabı çok beğendiğimi söyleyemem.içinde küçümsenmeyecek hatalar var mesela Leonardo da vinci için geometrisi kötüydü diyor.Sayısız mekanik eskizleri günümüze kadar ulaşmış, insan vücudunu mükemmel bir oranla çizebilmek için kadavralar üzerinde çalışmış, hatta 2.Bayezid devrinde sultana haliç'te bir köprü yapmak istediğini bildirmiş bir adama geometrisi kötüdür denmez.ancak bu şahıslar hakkında genel bir fikir edinilmesi açısından okunabilir.
23.07.2011

alexandre koyre bilim tarihine damgasını vurmuş yazarların hocası.Thomas khun ve Fayerabend mesela.ancak tübitak yayınlarının çıkardığı kitabın çevirisi gerçekten çok kötü.örnek vereyim, latince bir deyimden çeviri yapıyor:"ne denli gücül ise o denli gücül olarak varolan edim."
şimdi bu ne demek?insan bunu okuyor ve anlamayınca kendisini yetersiz sanıyor ,bazı kelimelerin karşılıkları gerçekten çok zorlama olmuş.çağdaş demiyor çağcıl diyor.kitap çok şey öğrenilecek bir kaynak ancak dili yüzünden açıkçası sonuna gelemedim, bitiremedim kitabı.Bilim tarihi konusunda türkçeye çevrilmiş az eser var, Koyre ise bilim tarihine ilgi duyan herkesin bulaşması gereken bir isim ancak çevirmenler yüzünden bu insanların birikimine erişememem beni çok üzüyor.
23.07.2011

Avrupa tarihine meraklı olan herkesin okuması gereken bir kitaptır.En büyük tarihçilerimizden birinin çok öğretici bir çalışması.O devirde Osmanlı'da olanları az çok biliyoruz ancak karşılaştırmalı bir metodla tarihe yaklaşmadığımız sürece hep bir taraf eksik kalacaktır.bu kitap bu eksiği kapatmak için çok büyük bir adımdır.Bugünkü Avrupayı anlayabilmemizin önünü açan güzel bir eser.