Toplam yorum: 3.083.741
Bu ayki yorum: 3.423

E-Dergi

zafer_ozcan Tarafından Yapılan Yorumlar

09.08.2012

Popüler Best Seller kitaplarını okuduğunuzda, neredeyse türü ne olursa olsun aynı yorumu yapacağınızı fark ediyorsunuz : Kitap son derece akıcıydı, elimden bırakmadan okudum. Yazar muhteşem.

Oysa, kitabın bir tüketim nesnesine dönüşmüş olması yalanından başka bir şey değildir bu.

Kitabın kritik bazı bölümlerinde zorlama bağıntılar ve absürd diyaloglara tanık oluyorsunuz. Ya beyefendi, yazarken çok sıkıldı ve bize bunu hissetirmemeye çalıştı, ya da kitabı sipariş üzerine yetiştirmeye çalıştığı için bazı bölümleri hatalı çıktı.

Misal son bölümde, katil öldürmeye niyetli olduğu kişiye, sanki az sonra ölecek olan kişi çok hevesliymişçesine, olaylar zincirinin ardındaki nedenleri bir bir itiraf ediyor. Esasında kitabın adının neden şah-mat olduğunu; arada neredeyse ortaya karışık bir satranç bulmacasının neden sunulduğunu daha iyi anlıyorsunuz:İsme ayıp olmasın diye....
05.07.2012

Otomatik Portakal, en çok kullanmış olduğu dili ile cezbetti beni.Hayal dünyama yeni bir pencere açtı. Kahramanımız Alex' in kendine özgü fikirleri, hayatı derinlemesine sorgulayan bakış açısı ve bu fikirleri ile örtüşmeyen yaşam biçimi, eylemlerimize yön veren yozlaşmış toplumun otomatikleşmiş birer portakalı olduğumuzu hatırlattı. Ağaç misali insanlar, doğası gereği kendine has olan özelliklerde meyve vermeye meyilli olsa da, dışarıdan yapılan aşılamalara müdahale edecek güç ve iradeden yoksundur. Kitapta bu duyguyu sonuna kadar hissediyorsunuz.

Kabullenmekte zorlansak da, bizler içinde bulunduğumuz toplumsal yapının maalesef mimarlarındanız. Alex içine düştüğü çelişkiler yumağından kendini kopartıp çıkarabilme imkanını elde ettiği an, başka bir yumağa sarıldığını farkedip mücadele gücünü kaybediyor. İçine düşen yalnızca otomatik portakal imgesi ve bu imgenin dayanılmazlığı oluyor. Yine de kendini özgürleştirme çabasından ziyade kendisine tanınmış sınırlar içerisinde gücün tadını çıkartıyor.
02.07.2012

Türk Edebiyatının okunmadan geçilmeyecek eserlerinden biri olarak değerlendirilip, raflarınızda yerini alması gereken bir roman. Özelikle anlatım dili, kelime hazinesi zenginliği es geçilmeyecek bir özellik olarak ilk etapta karşınıza çıkıyor.

Sıradan bir insanın, sıradışı aşk hikayesi, sizi kendinizden alıp götürecek. İnsanların iç dünyasında eşsiz bir yolculuğa çıkacaksınız.

Kitabın kapağında bir Türk yazarının ismi olmasaydı, kendinizi bir Rus klasiği okuyor zannedebilirsiniz
06.06.2012

Konusu itibari ile oldukça ilgi çekici bir kitap. Sizi bir kara mizah beklentisi içine atıyor ama bu beklentiniz maalesef boşa çıkıyor.

Yine de ümidiniz kesmeyip okumaya devam ettiğinizde, yazarın önsözünde itiraf ettiği, kitabın 25 bin kelimelik orjinalini, 50 bin kelimeye çıkarmakla nasıl bir hataya düşmüş olabileceğini dramatik olarak farkettiğiniz; anlatımı sığ, altını çizmek için yanınızda bulundurduğunuz fosforlu kaleminizle hiçbir alıntı yapamayacağınız kitap.

Kitapta betimlenen;, insanların birbirleriyle iletişime geçmediği, sürekli tv izlediği, adrenalin için araçlarıyla ancak hız yaptığı, sosyal bütünleşmenin esamesinin okunmadığı, kültürel hiçbir etkinliğin yer almadığı, tüketime dayalı, insanların en küçüklüğünden beri manupile edildiği, tarihin çarpıtılarak yeniden yorumlandığı, bir şeyin her zaman olduğu ve hep varolacağı, şeylerin aslının değişmediği, tarihin zorunlu olarak tekerrür ettiği, düşünmenin bir anlam ifade etmediği, zaten düşünülmüş olanın ve en iyi olanın yaşandığı bir şehir yaşantısı size yabancı gelmeyecektir.

Zoraki bir sonla tamamlanan kitapta akılda kalan en büyük soru, şehrin dışında toplaşan insan gürühunun, neyi,niçin ve nasıl yaptıklarının ayırdında olmadan sürüklenişleridir. Bu sahne bana kitapların yakılışından daha çok acı vermiştir.
06.06.2012

Büyük-küçük, kısa-uzun, dar-geniş, şişman-zayıf kavramlarının eğlenceli bir şekilde çocuğunuza öğretip, aynı zamanda boyama da yapabileceğiniz şirin bir kitap. Her resmin altında yer alan yönlendirme soruları çocuğunuzla eğlenceli vakitler geçirmenize yardımcı oluyor.