Mahatma Gandhi Hakkındaki Yorumlar

Onaylı Yorum Bu yorum, Onaylı Yorumcu tarafından yazılmıştır.
İdealler ve Gerçekler Arasında Bir Tekâmül Yolculuğu
Mohandas Karamçand Gandhi (1869-1948), insanlığın iki dünya savaşıyla oradan oraya yalpaladığı çalkantılı yılları yaşadığı halde pasif direnişin ve sivil itaatsizliğin öncüsü olmayı başarmış önemli bir şahsiyet.

Yazar Douglas Allen, kısa boylu, çelimsiz, korkak, pek çok kişilik zaafları olan, çelişkilerle dolu vasat ve sıradan bir insanın, “hakikat peşinde deneyler” yaparken kendini sürekli olarak yeniden inşa eden ve halkını bağımsızlığa götüren bir adama dönüşme hikâyesini anlatıyor.

Gandhi’yi öne çıkartan kişilik özellikleri arasında ailesine ve geleneklerine bağlılık göze çarpıyor. Bu sayede, İngiltere’de ve Güney Afrika’da geçirdiği yıllarda Hintli kimliğini korumuş ve yaşadıklarından şahsi tekâmülü adına ciddi faydalar sağlamış görünüyor. Buna ilave olarak, gurbette aldığı derslerden kendi ülkesini değerlendirmede, ülkesine eleştirel ve yapıcı katkılar sunmada fazlasıyla yararlanmış olduğu da çok açık.

“Gandhi’nin ailesi, özellikle de annesi geleneksel bir Hintlinin yurtdışında ister istemez günaha gireceğini düşünüyordu. Gandhi’nin Jain papazı Becharji Swami’nin huzurunda ettiği üç kutsal yeminle bu engel aşıldı: Ete, şaraba ve kadına asla el sürmeyecekti. Gandhi böylece annesinin rızasını aldı... Gandhi’nin Batı’daki deneyimleri ona Hindistan’daki geleneksel hiyerarşiye yönelik eleştirisi dahil birçok kalıcı beceri ve değer kazandırdı.” (s. 30-31)

İngiltere’de aldığı hukuk eğitiminin, hayatının ileri safhalarında özellikle müzakerelerde başarı elde etmesinde ve barışçıl eylemlerini kurgulamada önemli katkılar sağladığı belirtilmelidir. Eserde bunun dışında Gandhi’nin, bugün dahi eleştiri konusu yapılan, Güney Afrika’da Zulu İsyanı’nda ve Boer Savaşı’nda yasal bir zorunluluğu olmadığı halde İngilizlere verdiği aktif destek, Hindistan bağımsızlık mücadelesindeki önemli basamaklardan Tuz Yürüyüşü, “Hindistan’ı Terk Edin!” Kampanyası, dönemin siyasi figürleriyle ilişkileri, inşa ettiği düşünce ve hayat felsefesi, kitapta yer verilen diğer başlıklara örnek olarak gösterilebilir.

“Şiddet karşıtlığı çerçevesinde savaşın gayriahlaki bir olay olduğunu birçok kez vurgulamıştır. Buna karşılık 1899’da Boer Savaşı sırasında gönüllü bir Hint Ambulans Müfrezesi kurup -kendi deyimiyle yüreği Hollanda asıllı Afrikalılardan yana olsa da- bu müfrezenin başına geçmiş ve Britanyalılarla birlikte savaşmıştır... Gandhi’nin Zulular ve diğer yerli Afrikalılarla ilgili görüşleri birçok kişiye göre cahilce, kibirli ve ırkçıdır. Savaşla ilgili fikirleri Gandhi’nin konumunu tartışmalı hale getirir.” (s. 47)

Kitabın, bir hayat hikâyesinden ibaret olduğu düşünülmemelidir. “Şiddet Karşıtlığı ve Hakikat”, “Modern Medeniyet, Din ve Yeni Bir Paradigma” ve “Günümüzde Gandhi” başlıklarıyla O’nun düşünce dünyası üzerine ayrıntıların kaleme alındığı bölümlere de eserde yer verilmiş. Şu detayı not etmek gerekir: Çalışma, Gandhi ve düşünce dünyası üzerine giriş mahiyetinde bir metin olarak kabul edilmelidir. Sadece Gandhi’nin kendi yazıları, mektupları, röportajları ve konuşmaları bir araya toplandığında yüz ciltten oluşan bir koleksiyon meydana gelmektedir. Buna bir de O’nun hakkında yazılmış ve yazılmakta olan eserler eklendiğinde kütüphaneleri dolduracak bir birikimden söz edildiği kolaylıkla anlaşılır.

Emekli bir felsefe profesörü olan yazar Allen (d. 1941), savaş ve şiddet karşıtı bir aktivist. İlerlemiş yaşına rağmen akademik çalışmalarına devam ediyor. 2009-2010 akademik yılında, çalıştığı üniversiteden izin alıp vaktini, bu eseri hazırlamak için Gandhi üzerine araştırmalara tahsis etmiş. Akıcı bir dille yazılmış bu kitapta, sayfalar arasında Gandhi’ye ait çokça fotoğraf kullanılması ve bunların özenle seçilmesi ve yüksek çözünürlükte olması gayet isabetli olmuş.

Kitap, Dougles Allen’ın Gandhi hakkındaki çalışmalarından sadece birisi. Yazar ve eserleri hakkında daha fazla bilgi almak için “en.wikipedia.org/wiki/Douglas_Allen_(philosopher)” adresi ziyaret edilebilir.

Faydalı bir okuma olması dileğiyle!
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (0)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla
Onaylı Yorum Bu yorum, Onaylı Yorumcu tarafından yazılmıştır.
Murat GÖKÇEK
12.10.2023
Şiddetsiz Direnişin Ruhu
Ohandas Karamchand Gandhi, bilenen adıyla Mahatma (Yüce Ruh) Gandhi.

Hindistan'ın bağımsızlık mücadelesindeki baş aktörlerden. Şiddetsiz direnişin ve barış hareketlerinin felsefesini çizen aktivist, evet, ben onu bir aktivist olarak nitelendiriyorum ki bence bu tabir, onun yaşamının çerçevesini oluşturuyor. "Benim mesajım hayatımdır," (s. 12) diyerek bunu kendisi de vurgulamıştır.

Gandhi'nin yaşam öyküsünü ele alan bu kitap onu yüceltmeden, bir insan olarak zaaflarıyla birlikte ele alıyor. Kitabı okurken, bu cesur aktivistin başarı ve hayal kırıklıklarıyla dolu mücadelesine şahit olacaksınız. Çocukluk ve gençlik yıllarında silik, vasat, bencil, aksi, aşırı arzulu, utangaç, öz saygısı yerlerde sürünen bir Gandhi'den, çelik gibi iradeli, olağanüstü iç disiplinli, başkaları için acı çeken, nefsine hakim ve hakikata varma çabası içinde bir varlığa dönüşüm hikayesini ibretle okuyacaksınız.

Hukuk eğitimi aldığı İngiltere'deki yıllarından, değişiminin büyük çoğunluğunu geçirdiği ve uğradığı ayrımcılık ve aşağılama karşısında gerçekleştirdiği sivil itaatsizlik eylemine giriştiği Güney Afrika yıllarına tanıklık edeceksiniz.

Seveni kadar sevmeyeni de olan ve dönem dönem ağır eleştirilere de maruz kalan Gandhi, Britanya'nın sömürge tavrına isyan ederken; Boer Savaşı ve Zulu isyanı sırasında Britanya'nın sadık bir yurttaşı gibi davranan Gandhi'ye şaşıracaksınız.

Bu kitapta Gandhi'nin şahsında oluşan vejetaryenlik, açlık grevleri, şiddetsiz direniş, sivil itaatsizlik, endüstriyalizm ve kentleşme karşıtlığının evrimini ve altında yatan nedenleri göreceksiniz.

Gandhi ile ilgili, cinsel arzuları ve cinsel ilişkiden sakınması; kadınlar ve cinsiyet ilişkileri; doğum kontrolü ve tecavüz; karısı Kasturba ve dört çocuğuyla ilişkisi, oğlu Harilal'in trajik ölümü; modern tıp karşıtlığı, perhiz ve oruç gibi meselelerle ilgili beyanatları ve pratikleri etrafında çeşitli tartışmalar yürütülse de (s.
153); bu kitapta, bir döneme damgasını vurmuş ve hala etkileri devam eden bir adanmışlık, güç, cesaret, enerji ve hakikat hikayesi ile objektif bir biyografi okuyacaksınız.
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (3)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla
TheVirtuous55
18.12.2020
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
iyiki okumuşum dediğim güzel bir biyografi
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (1)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla