Toplam yorum: 3.086.814
Bu ayki yorum: 6.501

E-Dergi

OkurYazar_YazarOkur Tarafından Yapılan Yorumlar

15.05.2024

Kitabın başında sebat edip Putin'li kısımlara gelin. ondan sonra ikinci güne kalmazsınız. Putin figürü kitapta arz-ı endam ettikten sonrası rafting gibi. Sadece Putin'in ve Rusya'nın değil, siyasetin, iktidarların, otoriterizmin ve diktatörlüklerin bağırsaklarında ne var ne yok ortaya dökülüyor. Ukrayna meselesinde tarafları, halkları ve "dış güçleri"... toplanan verilerin, gençlerin ateşinin, muhalefetteki marjinallerin tepkilerinin nasıl iktidar lehine kullanılacağını öğreniyorsunuz. Putin'i zaten tanıyorsunuz, kanlı canlı hayatına ve yaptıklarına şahitsiniz yıllardır. Okuduğunuz sahnelerde onun suratı yürüyüşü, sesi canlanıyor. Hele Tv'de izlediğiniz bazı meşhur sahnelerin arka planı öğrendiğinizde şaşıp kalıyorsunuz. Kremlin büyücüsü son bölümdeki gelecek projeksiyonuyla ve kişisel tarihinde bunca güç oyunun sonunda geldiği noktayla beni çok etkiledi. Çok sevdim kitabı.
02.05.2024

ÖZKAN ÖZE'nin Çaylak ve Filozof serisinin 7. Kitabı, Teodise/Kötülük problemi ve özgür irade konusunu işliyor. Bu konu, yetişkinlerin bile anlamakta ve anlatmakta zorlandığı konular. Yazar, Gazzede yaşanan "vahşet ve soykırım" üzerinden, neden dünyada kötülük var? Tanrı niye kötülükleri engellemiyor? İnsanı kötülük yapamayacak şekilde yaratmış olsaydı, olmaz mıydı? sorularını açık açık soruyor. Sorulardan ve sorgulamaktan kaçmıyor diyaloglar. Umduğunuzdan fazlası var kitapta. Kargoyu açar açmaz oturdum ve bir solukta okudum. Yazarı yeniden tebrik ediyor ve alkışlıyorum.
09.04.2024

Kitap Batı'da eğlence/ciddi ikilemini konu alıyor. Bunu yaparken de her bölüm farklı bir sanat/eğlence dalını masaya yatırıyor. Müzik, opera, resim, edebiyat, Tv, radyo, şiir... Sonra o dalda sanatına konu olarak haz ve eğlenceyi almış sanatçı önemli bir sanatçıyla, sanatını ciddiyete, acıya, ahlaka, yüce ve aşkın olana vakfetmeyi kıyaslıyor. Yetmiyor, bir de Uzakdoğunun yaşam, sanat ve din felsefesindeki bütünleşme, fanilikle barışık olma halinin şiir, resim ve oyun tezahürlerinden bahsediyor ki, okuyucu farklı bir varlık kabulünden nasıl farklı bir eğlence, sanat, oyun çıkmış, görsün. Kant, Heidigger, Wagner, Nietzche, Kafka... Son bölümde de günümüzün eğlence anlayışına kısa ama öz bir eleştirisi var: totaliterleşiyor. Byung Chul-Han'ın en sevdiğim kitabı değil. Ama yine hayata dair bambaşka pencere açarak, daha önce aklıma bile gelmeyen bir konuda ne kadar kafa yorulduğunu görmemi sağlayarak beni şaşırttı.
25.03.2024

İskoç yazar Walter Scott bir tarihçi ve ansiklopedi de şovalyelik maddesi yazarı. Kitapta İngiltere tarihi ve toplumu, şovalyelik, Haçlı seferinden dönemeyen Aslan Yürekli Richard, yozlaşmış din adamları ve tapınakçılar, Yahudi tefeci ve güzel şifacı kızı, zengin ve soylu prenses, yeşil giyen eşkiyalar ve reisleri Robin hood, hırslı Normanlar, kaba ama gururlu Saksonlar ve tabi herkesle yolu kesişen Ivanhoe var. Özenle seçilmiş karakterler üzerinden dönemin tüm atmosferi başarılı yansıtılmış.
25.03.2024

Kitabın ana fikri dünya insanlığı ve ülkeleri olarak birbirimizi nerelerde çıkmaza soktuk, bunu 4 ülke üzerinden göstermek, ve bu hataların tekrarlanmamasını hatırlatmak. "Batı ve Hasımları" alt başlığı ile Batı'nın karşısına konumlandırılarak incelenen 4 ülke: Japonya, Rusya, Çin ve Amerika. Bu ülkelerin siyasi tarihini özet bir gözden geçirdikten sonra özelde son 150 yıl ne yaptıklarını ve yapmadıklarını okuyoruz. Başarılar ve başarısızlıklar domino taşı gibi bütün dünyayı etkiliyor. Aslında birbirimizden öğrenebileceğimiz, ders alacağımız çok şey var. Aslında ne kadar birbirimize bağlıyız.
İşte bu bağlantı dolayısıyla yazar Amin Maalouf, şu dünyada aklın, sağduyunun ve vicdanın sesi olmaya çalışmış. Yaşı, ünü ve görüp geçirdikleri itibariyle bunu kalemiyle yapmış olması ve bugün bize insanlığın geleceğine dair bir uyarı fişeği çakması çok kıymetli. Yaptığı çıkarımlar dikkat çekici.