Toplam yorum: 3.079.272
Bu ayki yorum: 6.150

E-Dergi

OkurYazar_YazarOkur Tarafından Yapılan Yorumlar

09.04.2024

Kitap Batı'da eğlence/ciddi ikilemini konu alıyor. Bunu yaparken de her bölüm farklı bir sanat/eğlence dalını masaya yatırıyor. Müzik, opera, resim, edebiyat, Tv, radyo, şiir... Sonra o dalda sanatına konu olarak haz ve eğlenceyi almış sanatçı önemli bir sanatçıyla, sanatını ciddiyete, acıya, ahlaka, yüce ve aşkın olana vakfetmeyi kıyaslıyor. Yetmiyor, bir de Uzakdoğunun yaşam, sanat ve din felsefesindeki bütünleşme, fanilikle barışık olma halinin şiir, resim ve oyun tezahürlerinden bahsediyor ki, okuyucu farklı bir varlık kabulünden nasıl farklı bir eğlence, sanat, oyun çıkmış, görsün. Kant, Heidigger, Wagner, Nietzche, Kafka... Son bölümde de günümüzün eğlence anlayışına kısa ama öz bir eleştirisi var: totaliterleşiyor. Byung Chul-Han'ın en sevdiğim kitabı değil. Ama yine hayata dair bambaşka pencere açarak, daha önce aklıma bile gelmeyen bir konuda ne kadar kafa yorulduğunu görmemi sağlayarak beni şaşırttı.
25.03.2024

İskoç yazar Walter Scott bir tarihçi ve ansiklopedi de şovalyelik maddesi yazarı. Kitapta İngiltere tarihi ve toplumu, şovalyelik, Haçlı seferinden dönemeyen Aslan Yürekli Richard, yozlaşmış din adamları ve tapınakçılar, Yahudi tefeci ve güzel şifacı kızı, zengin ve soylu prenses, yeşil giyen eşkiyalar ve reisleri Robin hood, hırslı Normanlar, kaba ama gururlu Saksonlar ve tabi herkesle yolu kesişen Ivanhoe var. Özenle seçilmiş karakterler üzerinden dönemin tüm atmosferi başarılı yansıtılmış.
25.03.2024

Kitabın ana fikri dünya insanlığı ve ülkeleri olarak birbirimizi nerelerde çıkmaza soktuk, bunu 4 ülke üzerinden göstermek, ve bu hataların tekrarlanmamasını hatırlatmak. "Batı ve Hasımları" alt başlığı ile Batı'nın karşısına konumlandırılarak incelenen 4 ülke: Japonya, Rusya, Çin ve Amerika. Bu ülkelerin siyasi tarihini özet bir gözden geçirdikten sonra özelde son 150 yıl ne yaptıklarını ve yapmadıklarını okuyoruz. Başarılar ve başarısızlıklar domino taşı gibi bütün dünyayı etkiliyor. Aslında birbirimizden öğrenebileceğimiz, ders alacağımız çok şey var. Aslında ne kadar birbirimize bağlıyız.
İşte bu bağlantı dolayısıyla yazar Amin Maalouf, şu dünyada aklın, sağduyunun ve vicdanın sesi olmaya çalışmış. Yaşı, ünü ve görüp geçirdikleri itibariyle bunu kalemiyle yapmış olması ve bugün bize insanlığın geleceğine dair bir uyarı fişeği çakması çok kıymetli. Yaptığı çıkarımlar dikkat çekici.
21.12.2023

Dünya siyasetinin el kitabı olmuş bir eser. Okurken bazı devlet adamlarının bu eseri yalayıp yutmuş, yemiş içmiş, iliklerine işletmiş, üstüne and içmiş gibi siyaset yaptıklarını düşündüm.Olması gereken bu anlattıkları değilse de, olmakta olan malesef bu. Machievelli bu açıdan müthiş bir gözlemci. İnsanı, tekil ve çoğul, zayıf ve güçlü, kral ve halk, yöneten-yönetilen...her haliyle iyi okumuş. Devlete zeval gelmemesi için ne yapmak lazım, bunları yazmış. Bazı yerleri erdemli ve bilgece, bazı yerleri insanlık dışı geldi bana ama sonuç olarak etkileyici bir metin olduğu kesin.
14.12.2023

Çok tavsiye ediyorum. Mutlaka okuyun. "Müslümanların akıl, hürriyet ve hoşgörü ile ilişkileri nerede, nezaman, niye kesildi ve nasıl geri döneriz" sorularına cevap veren bir eser. Müslüman ülkelerin haline, ya da nüfusun çoğunluğu müslüman denilen kendi ülkemize bakıp "Biz niye bu haldeyiz, buradan çıkış yok mu" diye soranlardansanız, bu kitabı kaçırmayın. 14 asırlık çetrefilli mevzuyu gayet açık ve net, oldukça cesur anlatmış. Çözümün adresini göstermiş. Yüzleşmeye yürekleri olanlar önden buyursun.