12Yorum
Açık ve net birisi
Bilge
Hikayeler fena değil de yıllar geçtikten sonra şöyle geriye dönüp, ''Ya Salman Rüşdi'nin şöyle bir hikayesi vardı ne güzeldi, bir daha okuyayım şunu.'' diyebileceğiniz türden akılda kalıcı, etkileyici bir hikayesi yok. daha okumaya yeni başlamış olmama rağmen neredeyse okuduğum iki hikayeyi de unuttuğumu fark ettim. SPOİLER Birisinde bir hırsızın star olmaya giden yolunu anlatırken diğerinde pasaport şubesinden onay alamadığı için İngiltere'ye gidemeyen bir kadının dramını anlatıyordu. Aham şaham bir anlatım yok, akılda kalıcılığı zaten yok. yine de siz bilirsiniz.
Arzu Egin
02.02.2024
Doğu ve batıyı temsilleriyle harmanlastırıp ilk üçünün daha klasik bir anlatımla sunulmuş hikayeler bütünü. Tarihteki gercek kişilikleri ya da tiyatro eserlerindeki ünlü karakterleri kinayeli yeni baglamlar icerisinde sunmuş yazar. Üsteleştiri (metaeleştiri) tekniğini iyi kullanmış yazar.
ebulbul
Bilge
04.10.2023
Salman Rushie'nin ilk okuduğum kitabı. Yazımı ve akıcılığı çok güzel. Doğudan iki hikaye, batıdan iki hikaye ve doğu-batı karışık iki hikaye var. hHızlıca okunabiecek bir kitap.
badragut
Kitapkurdu
02.10.2023
Edebiyat tarihinin kadim şahsiyetleri ile popüler kültürün, masallar ile tarihin, fantastik ile gerçekliğin kesiştiği öykülerden müteşekkil bir kitap.
acem64
Kaşif
09.08.2023
tüm kitapları çok değerli.
Kamil Yıldırım
Kitapkurdu
14.03.2020
Türkçe çevirisi gayet başarılı. Demek ki, çevirmenin çeviri yaptığı dili iyi bilmesi yetmiyor. Kendi dilini de iyi bilmesi şart.
xzt
Kitapkurdu
03.04.2019
Öykülerinden doğu kısmındaki öyküleri güzel. Batı kısmını anlatığı öyküleri pek tarzım değil ama bu kısımdaki Yakut Pabuçlar adlı öykü dikkate değer bir öykü bence. Doğu - Batı kısmındaki Tapıcı öyküsü güzel. Farklı yazarlar okumak isteyenler için bir alternatif olabilir.
eserdrm
Kitapkurdu
16.09.2018
Sevdiğim bir öykü kitabı oldu, tavsiye ederim.
hey222
27.08.2018
Güzel bir öykü kitabı , bir oturuşta bitiyor.
beraslan_
Kitapkurdu
13.02.2018
Sırf sondaki Tapıcı hikayesi için okumalı bu kitabı. O kadar sahici bir hikaye ki... Diğer hikayelerin tüm aşırılık ve vasatlıklarını unutturuyor. Salman Rushdie gibi, kendini Doğu, Batı arasındaki o virgülde bulan/konumlandıran yazarlarda (mesela bizde Elif Şafak gibi) inlar edilemez bir hayal gücü görülür ancak bu hayal gücü zamanla yazarın virgülün Batısına doğru ivmelenmesi ile bir tarafa meyil geride kalanı ise yabancılamaya ve dahi kötülemeye varınca körelir, yönünü şaşırır. Muazzam hikayeler yerine güdümlü metinler ortaya çıkarır. Ama yine de belirteyim ki Tapıcı hikayesi çok ama çok hoş. Okuyunuz efendim.
stylus
Kitapkurdu
18.08.2017
salman rushdie den güzel bir öyküler kitabı severek okudum
...!!!...
21.02.2013
Yazarın sansasyonel yaşamını bir kenara bırakıp sadece kitabı değerlendirmek gerekirse başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Her ne kadar düşünce yazısı olsa da bir roman kadar akıcı bir dile sahip. Bu bakımdan da hem yazarın ifade gücünü hem de çevirmenin başarılı bir çalışma yeteneğini görmek mümkün. İçerik olarak ise doğu ve batı arasında sıkışmış bir kişiliği ifade etmesi açısından kitap çok başarılı ancak bir bölümde Sakal-ı Şerif hakkında yazılanlar bir müslümanı rahatsız edecek derecede. Dinlerde bazı şeylerin putlaştırılmasını anlatması açısından çok çarpıcı bir hikaye anlatılmış ancak yine de insanların putlaştırmadan değer verdiği şeyleri kullanarak çarpıcı anlatımlar yapmak yerine daha üsluplu bir anlatımı tercih edebilirdi. Bunun dışında doğru tespitler içeren bir kitap...