Psikolojinin Tao'su / Eşzamanlılık ve Benlik Hakkındaki Yorumlar

astala vista 19.01.2010
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Tesadüfleri biz yarattığımızdan dolayı nicedir eşzamanlılık ile ilgili iyi bir kitap almak istiyordum.Çok bilimsel, karşılaştırmalı olduğunu zannettiğim için bu konunun fikir babası sayılan Jung'un kitabını değil de daha çok örneklerin olduğunuu varsaydığım bu kitabı aldım.Örnekler kişilerin geçmiş, uzun hikayelerine dayandırılarak anlatılmış ama biz sonuçta tesadüf diye tanımladığımız olayların nasıl farkına varacağız (anlık olabiliyorlar)ya da tesadüfü farkettiğimizde geçmişin çözümlemesini nasıl yapacağız?
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (13)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla
myangie 09.08.2006
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Jungcu bir psikologun eşzamanlılığı anlattığı kitabında, doğunun ve batının konuya yaklaşımını da çok iyi anlatmış. yaşanan örneklerle konuyu daha romansı bir anlatıma kavuşturmuş.
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (1)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla
DarkSense 08.07.2006
Satın Alma Onaylı Bu ürün yorum sahibi tarafından satın alınmıştır.
Eser gerçekten çok önemli bir konuya temas ediyor. Carl Gustav Jung'un ortaya attığı kavram olan eşzamanlılık yani nedesellik dışı bağlayıcı ilke bu esere konu olmuştur. Günlük hayatımızda karşılaştığımız ilginç ve bizi hayrete düşüren tesadüfler birçok insana göre tesadüften öteye gitmez çünkü bu düşünüş tarzı tamamen nedenselliğe saplanmış bir zihnin yargısıdır. Halbuki bu anlamlı tesadüfler (synchronities) yani eşzamanlılıklar bizim derin hakikatle temasımızdır. Batının bilimi nedenselliktir. Doğunun ki ise eşzamanlılıktır. Carl Gustav Jung bunun teorisini ortaya atmıştır ve bu konuda birçok kitabı ve makalesi mevcuttur. Bu eser olayın teorisini anlatmaktan çok pratik yaşamdaki yansımaları hakkında fikir veriyor. Örnek olarak çoğu çoğu batılıya göre fal olarak nitelendirilen I-Ching aslında eşzamanlılık ilkesine dayanan bir bilimdir ve çok kıymetlidir. Bu kitabın birçok insanda derin açılımlara sahip olacağını düşünüyorum. Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Bu konu hakkında daha fazla bilgi sahipi olmak isteyenlerede tavsiyem Jung'un bu konuyla ilgili kitapları ve Richard Wilhem'in I-Ching kitabıdır.
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (13)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla
Burada bu kitap hakkında yorum yapan sayın arkadaşlara şunu sormak istiyorum.(kitabı yeni bitirdim)gerçekten kitaba ait bu tanıtım yazısından yola çıkarak mı bu düşüncelere vardınız.Yoksa kitabı okuyup içeriği hakkında bilgi sahibi olduktan sonra mı bu düşüncelere vardınız.Ben şahsen böyle dolambaçlı bir anlatımla sonuçlanan bir kitap hakkında böyle yorumları görünce şaşırdım.Bir sürü şey anlatıp ta hiç bir şey anlatmayan bir kitap aslında.Eşzamanlılık kavramı kendi içinde çok güzel bir şey ama ya çevirilerde bize o -incelik verilemiyor ya da yazarın kafası çok karışık- ben şahsen hiç tatmin olmadım.Daha doyurucu daha ikna edici ve daha rasyonel bir anlatım tarzı beklerdim.
Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (1)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla
netzah 15.12.2010
Batı zihin kalıplarıyla anlaşılmakta zorlanılan, Doğu felsefe, din ve mistisizminin ise özünü oluşturan şeylerin olayların birliği, karşılıklı ilişkisi, insan zihni ile evren, iç dünyalarımızla dış dünya arasındaki bağlantı, kendini gösterdiği günlük hayatlarımızda hepimizin yaşadığı, yalnızca bazılarımızın farkettiği pekçok tecrübeyi Jung, anlamlı tesadüf ifadesi ve eşzamanlılık kavramıyla Batı'ya tanıtmıştır.


Tesadüfe dayalı zamanlama ve sembolik nitelikleriyle içsel psişik duygularla kavranıp anlamlandırılan olay ve karşılaşmalardır bunlar, mantıksal muhakeme, deney gözlem, tespit ve formülleri bulunmayan psişik fenomenlerdir.


Yaşantımızda ve hafızalarımızda önemli yerlere sahip benzer tecrübelerimiz birer ilahi müdahale sayılabilir. Bazen sezgisel kavrayışlarla yaratıcı çözümlemelerimize ilham kaynağı olmuş tanrısal lütuflar, bazen de rüyalarımız ya da meditasyonlar aracılığıyla yol gösterici yardımlarını sunmuşlardır.

Bu yoruma katılıyor musunuz?
Evet (2)
Hayır (0)
Bu Yorumu Yanıtla