Toplam yorum: 3.080.122
Bu ayki yorum: 0

E-Dergi

Rıza Nejat Özsönmez Tarafından Yapılan Yorumlar

İçerisinde iki hikaye bulunuyor. İkiside etkileyici bir üslupla yazılmış.
Kitapta Beyaz Diş adlı bir kurt kırmasının hayatta kalma mücadelesi sırasında yaşadığı zorlukların, bir canlıyı ne kadar örseleyebileceğini ve bu zorluklardan çıkmanın tek yolunun zaten doğasında vahşilik olan bir canlının iç güdüsel olarak hırçınlığını gittikçe arttırması yatmaktadır. Ancak burada düşünülmesi gereken ise, hayatta kalma mücadelesini sadece insanların değil tüm canlıların verdiği ve bu diğer tüm canlıların asıl çektiği ızdırabı ve verdikleri mücadeleyi, vahşi doğadan ziyade yine insanoğluna karşı vermesidir.
Kitabın teması bu ana fikir etrafında ilerlemekte. Sevginin her canlı için en temel ihtiyaç olduğu ve onu güzelliğe dönüştüreceği vurgulanmakta, sevgisizlikte ise bir canlının canavara dönüşebileceği Jack London tarafından çok güzel bir biçimde anlatılmış.
Ağrıdağı Efsanesi, her Yaşar Kemal kitabı gibi çok sıcak ve lezzetliydi, elimden düşüremeden aktı, gitti kitap.
Betilmlemeler ise insanın hayal dünyasını genişletir. Yaşar Kemal, kitabın girişinde, Küp Gölü'nü adeta bir tablo gibi tasvir eder: "Ağrı Dağı'nın yamacında bir göl vardır, adına Küp Gölü derler. Göl, bir harman yeri büyüklüğündedir, çok derinlerdedir.Bakır rengi toprağın üstüne yer yer taze bir yeşil çimen serpilir. Sonra gölün mavisi başlar. Bu bambaşka bir mavidir. Hiç bir suda, hiç bir mavide böyle bir mavi yoktur. Laciverdi, yumuşak, kadife bir mavidir."
Sonuç olarak Büyük Usta her zamanki gibi iyi bir toplum okuyucu olduğunu göstermiş. Nihayetinde Ağrıdağı Efsanesi bir aşk hikayesi ekseninde dönse de bundan kesinlikle çok daha fazlasıdır: Efsanedir, romandır, şiirdir, toplum eleştirisidir. Ağrıdağı'nın eteklerinde bir aşk hikayesi içine gizlenmiş gelenekler, töreler, başkaldırı ve sisteme olan eleştiridir.
Tarih severlerin kaçırmaması gereken bir eser ancak çoğu yerde kendisini tekrar eden bilgiler olması sebebiyle zorla bitirdim.
Okurken insanı duygulandıran, o dönemin toplumsal yapısına ışık tutan ve özellikle tarih severlerin okuması gereken bir eser.