Toplam yorum: 3.078.222
Bu ayki yorum: 5.100

E-Dergi

Muhammet bülbül Tarafından Yapılan Yorumlar

25.01.2024

Kitap Fransızların altın çağı olan 17. Yüz yılda yazılmış. Moliere kitabı yazarken kendinden önce yazmış olan Latin, İtalyan ve Fransız tiyatro yazarlarından etkilenmiş. Bu etkilenmelerden olsa gerek eserin içeriği zengin, olay örgüsü akıcı şekilde işlenmiş.
Kitabın baş karakteri tek amacı parasının üzerine para eklemek Harpagon'dur. Bu karakter bizim deyimimizle tam bir "pinti"dir.
Kitabın 450 sene önce yazılmış olmasına rağmen güncelliğini yitirmemesinin en büyük nedenlerinden biri de karakterlerin her toplumda, her dönem karşılaşılan kişiliklerden oluşmasıdır diyebiliriz.
Ötüken Neşriyat ciltli olarak gayet kaliteli bir baskı yapmış. Tavsiye ederim.
25.01.2024

Necati Demir Hoca'nın daha önce Dede Korkut isimli mükemmel çalışmasını okumuştum. O kitapta Dresden ve Vatikan nüshaları ile en son bulunan Türkmen Sahra nüshasını her okuyucunun anlayabileceği açıklıkta işlemişti.

Bu kitapta ise Dede Korkut boylarının kadim yurdumuz Orta Asya'da halk belleğinde bulunan hallerinden yazıya geçirilmiş olan, yedisi Dresden nüshasında geçen, toplam on dört boya yer verilmiş.

Necati Hoca yine herkesin anlayacağı şekilde boyları düzenlerken sonuna da sözlük ekleyerek bilinmeyen kelimelerin anlaşılmasını sağlamış.
25.01.2024

Prof. Dr. Necati Demir hocanın uzun çalışmaları sonucu oluşturulan en kapsamlı Dede Korkut eseridir.

Kitap giriş bölümüyle birlikte beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; Dede Korkut Kitabı'nın yazılış zamanı, yazılış yeri, hikayelerinin konuları, Dede Korkut Destanı'nda zaman ve Destan'ın Türk düşünce dünyasında ki yeri gibi konulara değinilmiştir.

Diğer dört bölüm ise yazılı kaynaklarda Dede Korkut, Dresden ve Vatikan ve Türkmen Sahra yazma nüshalarında Dede Korkut, Kazakistan ve Türkmenistan'da Dede Korkut, sözlü kaynaklarda Dede Korkut gibi konulardan oluşmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümü olan Dresden, Vatikan ve Türkmen Sahra yazma nüshalarında Dede Korkut konulu bölümde on üç Dede Korkut Destanı'na yer verilmiştir.

Kitap her ne kadar akademik bir çalışma gibi görünse de her seviyeden insanın okuyup anlayacağı şekilde oluşturulduğu için geniş bir okuyucu kitlesine hitap etmektedir.
07.12.2022

Savaştayım elli yıldır
Ömrüm geçti boşalt, doldur
Anlamadım, bu ne haldir
Birgün silah çatamadım
Suları ıslatamadım.

Abdürrahim Karakoç, Kahramanmaraşlı, en güzel halk türkülerinden birisi olan Mihriban'ın şairi. Hece veznini ustalıkla kullanır. Şiirlerinde genellikle bürokrasidekileri hicvederken halkın sıkıntılarını en veciz şekilde anlatır.
07.12.2022

Kitap orta okul ve lisede okuyan öğrenciler için hazırlanmış olmasına rağmen baştan sona zevkle okudum. Sonuçta hikayeler Sait Faik'e ait ve o her seviyeye hitap eden bir usta.Bu kitap derleme olduğu için kitaptaki hikayeleri başka eserlerinde okumuş olsam da ilk defa okuyormuşum gibi tat vermeye devam ediyor.