Toplam yorum: 3.077.822
Bu ayki yorum: 4.700

E-Dergi

hic. Tarafından Yapılan Yorumlar

24.08.2012

Köktendincilik hem Doğu'ya (İslam dünyasına) yöneltilen bir suçlama. Yazar bu paradigmayı yerle bir edip, köktendinciliğin kaynaklarını Batı'da aramak gerektiğini hem tarihsel hem güncel örneklerle anlatıyor. Zaten oldukça kısa bir kitap, bir oturuşta bitirilebilir. Kütüphanenizde bulunsun.
24.08.2012

Dergide en keyif alarak okuduklarım, yerli yazarların yazdığı "bizi anlatan" makaleler ve denemelerdi. Bunun haricinde kalan tüm yazıların Türkiye toplumu ile ilişki kurulabilir herhangi bir yanı yok. Öte yandan, derginin bu sayısında "Dostluk" temasını işlemek için ağırlıklı olarak Guattari, Deleuze, Derrida vb. postmodern düşünürlere atıf yapan makalelere yer verilmesine anlam veremedim. "Dostluk" gibi bir temayı, kendi düşünsel kaynaklarımız dururken, elin postmodern (yani, ne dedikleri bile anlaşılmayan, anlamak için özel zahmet gerektiren) düşünürleriyle işlemek saçma geldi.
24.08.2012

Doğu-Batı'nın güzel bir sayısı, kütüphanenizde bulunmasında yarar var. Dergide "Marx ve Oryantalizm" bölümü ve "Marx ve Din" adlı bölümlerde yer alan makaleler mutlaka okunmalı. Özellikle Vefa Saygın Öğütle ile Lütfi Sunar'ın makaleleri..
09.08.2012

Gediz Hoca gerçekten müthiş bir insan. Keza geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Türkiye'nin ilk vicdani retçisi Tayfun Gönül de öyle... Bu iki değerli insanın bir araya gelip tartıştığı şeyler, bence başta sosyoloji öğrencileri olmak üzere tüm sosyal bilimciler için ufuk açıcı tespitler içeriyor. Kitapta çok isabetli eleştiriler mevcut. Anarşizm, modernite, sol, İslam, simülasyonlar, bunlara ek olarak Gediz hocanın geliştirdiği kuram, hatta bunlara bağlı olarak Yıldız Tilbe ve Çarşı Grubu bile bu kitapta sözkonusu ediliyor! Kesinlikle tavsiye olunur.. Gediz hocayla ve Tayfun Gönül'le tanışmadıysanız hala çok geç sayılmaz.
24.07.2012

Kitabın özellikle birinci bölümü (Osmanlı iktisadının temel prensipleri ile ilgili bölüm) mutlaka tüm sosyal bilim öğrencileri tarafından okunmalı. Osmanlı ATÜT müydü, bozuk/çarpık ATÜT müydü, feodal miydi, şu muydu bu muydu gibi tartışmalarda mutlaka anılması gereken bir eser bu. Mehmet Genç hoca büyük bir emek sarfederek yıllarca çalışarak hazırlamış bu kitabı, yani öyle sıradan Osmanlı kitaplarından değil bu. Osmanlı/Türk iktisat tarihi ile ilgilenen herkesin okuması gerekir.